Ryske oppositionsledaren Navalnyj till sjukhus

Publicerad 2021-04-19

Den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj har förts till sjukhus.

Samtidigt hävdar Rysslands fängelsemyndighet att hans tillstånd är tillfredsställande.

– Det understryker ännu mer att han måste få läkarvård som han själv väljer, inte bara den som fängelset säger, säger utrikesminister Ann Linde (S) på en pressträff via webben.

Den ryske oppositionsledaren Navalnyj har förts till sjukhus, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Hans hälsotillstånd blir allt värre och enligt hans läkare kan han dö när som helst.

Navalnyj har hungerstrejkat i två veckor och kräver att han får träffa en utomstående läkare. Anledningen var att han ansåg att han inte fick den vård som han behöver.

Tillstånd kritisk”

De senaste dagarna har hans tillstånd rapporterats vara allvarligt.

På måndagen gick Navalnyjs allierade ut och befarade om fortsatt dåliga nyheter.

– Vi vet inte vad som hänt honom under helgen då hans advokater inte tillåts träffa honom, säger Ljubov Sobol, regimkritiker och som står Navalnyj nära.

Han säger att han inte tror att det kommer några goda nyheter under dagen.

– Hoppet om att gå goda nyheter om hans hälsa finns inte. Jag tror hans tillstånd är på gränsen till kritiskt, nära väldigt allvarligt. Tjugo dagars hungersstrejk, det är förfärligt mycket, säger Ljubov Sobol.

På måndagen hade EU:s utrikesministrar ett webbmöte där de fick besked om att Navalnyj förts till sjukhus.

– Det understryker ännu mer att han måste få läkarvård som han själv väljer, inte bara den som fängelset säger, berättar Ann Linde (S) på en pressträff via webben rapporterar TT.

Hur EU kan och kommer att agera om Navalnyj skulle dö vill hon dock inte spekulera i.

– Vi sitter inte och spekulerar om sådant, säger Ann Linde.

Gemensamt upprop

Flera kända personer har krävt att han får kompetent läkarvård i ett gemensamt upprop. Larmet kom först från Navalnyjs personlige läkare Anastasia Vasiljeva som tillsammans med ytterligare tre läkare och specialister krävde att att Navalnyj genast får intensivvård.

Enligt landets fängelsemyndighet får han daglig tillsyn av läkare. De hävdar att hans hälsotillstånd är tillfredsställande.

Det var förra året som Aleksej Navalnyj som förgiftades med nervgiftet Novitjok. Han fick vård i Tyskland med valde sen att återvända till Ryssland där han greps på flygplatsen.

Navanlyj blev dömd till fängelse med motiveringen att han brutit mot anmälningsplikten under sin tid på sjukhuset i Tyskland.