Partigrundaren försvarar sin våldtäktsanklagade son

Beppe Grillo, inflytelserik ledare av italienska Femstjärnerörelsen, anländer till ett möte i Rom i februari.
Beppe Grillo, inflytelserik ledare av italienska Femstjärnerörelsen, anländer till ett möte i Rom i februari.

Femstjärnerörelsens grundare Beppe Grillos son anklagas för gruppvåldtäkt.

Sonen ska tillsammans med tre vänner ha filmat när de haft sex med en svensk-italiensk modell.

Nu får grundaren av det italienska partiet skarp kritik för att han i en video försvarar sin son.

I videon ifrågasätter Beppe Grillo anklagelserna och rycker ut till sin i dag 20-årige son Ciro Grillos försvar.

– Varför framställs min son som en gruppvåldtäksman i alla tidningar? Varför greps de inte direkt för två år sedan? Varför väntar en person som blivit våldtagen åtta dagar med att gå till polisen? Det är konstigt, säger Grillo i videon.

Filmade samlagen

Våldtäkten mot kvinnan, en 20-årig svensk-italiensk modell och student, ska ha ägt rum i Beppe Grillos hus på Sardinien sommaren 2019, enligt tidningen Corriere Della Sera. Enligt andra uppgifter ska övergreppen ha skett på ett lyxhotell på ön.

Enligt polisutredningen ska de då 19-åriga ungdomarna ha varit bekanta, träffats och festat tillsammans under en semesterresa.

Enligt kvinnan tvingades hon ha sex med såväl Grillos son som hans tre vänner flera gånger. När hon åtta dagar senare kom hem till Milano igen gick hon till polisen.

Männen, som ska ha filmat sig själva när de hade sex med kvinnan, nekar till anklagelserna och hävdar att samlagen skett under samtycke, skriver La Repubblica.

Beppe Grillo instämmer och menar att videoklippen bevisar det.

– Det är en lögn, det var ingen våldtäkt. Det är tydligt att det är ungdomar som roar sig, att det är fyra idioter som hoppar runt med sina snoppar, inte våldtäktsmän, säger han.

Kritiseras från alla håll

Uttalande har fått kritiken mot Femstjärnerörelsens partigrundare att hagla, både från politiskt håll och från kvinnorättsliga organisationer.

Den tidigare premiärministern Giuseppe Conte ber honom att respektera kvinnans och hennes familjs lidande.

Även inifrån det egna partiet höjs upprörda röster.

I en intervju med La Repubblica beskriver ledamoten Federica Daga hur det fått henne att återuppleva liknande traumatiska upplevelser.

– Hur i hela världen kan man säga att övergrepp inte är övergrepp om det anmäls åtta dagar senare? Jag utsattes för våld och förföljdes av en man, en mardröm jag lyckades anmäla först efter sex månader, säger hon till tidningen.

Åklagaren väntas någon av de kommande dagarna meddela om utredningen ska tas vidare till domstol.

Populistiska Femstjärnerörelsen är det största enskilda partiet i det italienska parlamentet sedan valet 2018, men stödet har sviktat rejält under dess tid i de senaste två regeringarna. Kontroversen kring Grillos son tros kunna fördjupa splittringen inom partiet.

 

Publisert:

LÄS VIDARE