Covid-19 ger allvarliga risker vid graviditet

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
En ny studie visar att covid-19-smitta under graviditet kan få svåra följder för både mamman och barnet. Arkivbild.
Foto: Christine Olsson/TT
En ny studie visar att covid-19-smitta under graviditet kan få svåra följder för både mamman och barnet. Arkivbild.

NYHETER

Att bli smittad med covid-19 under graviditeten ökar hälsoriskerna för både kvinnan och barnet. Det visar en ny studie som Läkemedelsvärlden rapporterar om.

Det är tidigare känt att gravida kvinnor är en extra sårbar grupp under epidemier av infektionssjukdomar. Sårbarheten beror bland annat på naturliga förändringar av immunförsvaret under en graviditet.

En del mindre studier har tidigare visat att även covid-19 verkar vara ett allvarligt hälsohot för gravida. Nu bekräftas detta av en ny studie som har genomförts vid 43 kliniker i 18 länder i olika delar av världen och som publicerats i den amerikanska tidskriften Jama pediatrics.

Ökad risk

Sammanlagt medverkade 706 covid-19-positiva gravida och 1 424 icke covid-smittade gravida kvinnor. Resultaten visar att de gravida med covid-19 hade en tydligt ökad risk för bland annat havandeskapsförgiftning (76 procent högre risk) och för infektioner som krävde antibiotika (drygt 300 procent högre risk).

Drygt åtta procent av de covid-smittade gravida behövde intensivvård jämfört med knappt två procent av de icke smittade kvinnorna. Dödligheten bland dessa båda grupper av kvinnor var 1,6 respektive 0,1 procent.

Även symtomfria

Det var också betydligt vanligare med kejsarsnitt och tidigt igångsatta förlossningar bland de covid-smittade, liksom för tidig födsel och låg födelsevikt hos de barn vars mammor hade covid-19.

Även när de covid-19-positiva gravida var symtomfria så fanns riskökningar för dem och deras barn, men inte lika stora som när mamman hade symtom.

Ett mer glädjande resultat var att bara tolv procent av barnen till covid-smittade kvinnor fick viruset. Inget barn blev smittat genom amning.

PODD Dubbelmutationen

Aftonbladet Daily med Ali Mirazimi, adjungerad professor i klinisk virologi.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad: