Jordskredet i Gjerdrum, Norge

Svenska Jörgen överlevde jordskredet: ”Vi stod i en krater”

Av: 

Josefine Karlsson

NYHETER

Jörgen Sandman från Sundsvall vaknade av att han trodde någon bröt sig in i hans lägenhet i norska Ask.

Tre minuter senare låg han under husets tak – 400 meter bort.

– Vi stod i en krater och långt bort hörde jag en kvinna ropa på hjälp, säger han.

För två dagar sedan rasade Jörgen Sandmans hus i jordskredet i Ask, Norge.

När Aftonbladet når honom på telefon väntar han på klartecken för att få lämna sjukhuset.

– Jag tittar på tv och ser mitt hus just nu. Eller.. det som var mitt hus. Nu är det bara en hög med någon innerväg som står kvar, men på fel ställe. Jag ser taket som blev min räddning. Och tre av mina grannar är fortfarande inte hittade. Det är helt fruktansvärt, säger han.

Klockan 03.57 den 30 december låg Jörgen och hans fru Anna och sov i sin lägenhet i flerfamiljshuset i Ask.

– Jag vaknade av att det knakade. Sedan började vår dalmatiner Zajka skälla. Då trodde jag att någon gjorde inbrott med en kofot.

Michelle Sandman, Jörgen Sandman, Anna Sandman.

Hörde en kvinna ropa på hjälp

Jörgen och Anna steg upp ur sängen och gick ut ur sovrummet.

– När jag ska runda hörnet rasar allt. Jag blev mer förbannad än rädd. ”Jaha, är det inte nog nu?” tänkte jag.

Trevåningshuset kollapsade och Jörgen fick taket över sig samtidigt som byggnaden sköljdes med i leran.

Några minuter senare kunde Jörgen kravla sig ut. Hans axel hängde rakt ned, men Anna var i princip oskadd och hjälpte honom på fötter. De båda tittade upp och insåg att huset flyttat sig nästan 400 meter bort.

– Då stod vi mitt i det fria. Det fanns inga väggar kvar. Det var helt makalöst och jag tänkte ”Herregud. Vad är det här? Är vi på månen?”. Vi stod i en krater och långt bort hörde jag en kvinna ropa på hjälp, säger han.

Jörgen och Anna insåg att de inte kunde ta sig någonstans. Att gå ut i leran var för farligt.

– Jag hade tofflor och tunna kortbyxor på mig. Vår garderob med ytterkläder hade som tur var hamnat bredvid oss så Anna lyckades dra ut två jackor så att vi kunde värma oss.

De satt kvar på det som en gång var deras hem och väntade. Då kröp hunden Zajka fram ur rasmassorna och Anna rusade ut i leran för att hämta henne.

Rasmassor efter hus i Ask.

Räddades av helikopter

En och en halv timme efter skredet kom deras räddning. Anna ställde sig upp med bråte i händerna och viftade åt helikoptern. Jörgen hissades upp, följd av Anna. Men inte Zajka. Platserna prioriterades för människor.

– Vilket är förståeligt. Men det var jättejobbigt att lämna henne där och fruktansvärt att bearbeta. Tack och lov räddades hon 20 timmar senare efter att en vän till familjen engagerat sig och flera norska medier skrivit om det, säger han.

Jörgens nyckelben hade gått i tre delar. Han fördes till sjukhus och opererades samma dag. Dottern Michelle reste direkt från Oslo till Ask när hon hörde vad som hänt. Nu ska familjen bo på evakueringshotell tills de löst tillfälligt boende.

– Vi ska också åka till Zaika på djursjukhuset. Det är en fantastiskt fin hund som vi håller så kär. Det känns flott att hon är kvar här med oss, säger han.

Två dagar efter skredet börjar Jörgen ta in vad som hänt.

– Det hela är makalöst. Men det mest osannolika är nog att jag lever och pratar med dig just nu. Jag hade verkligen lyckan med mig. Taket ramlade ner på mig och blev som ett lock. Vi är otroligt lyckliga över att vi har klarat oss så pass bra.

Samtidigt fortsätter sökinsatsen efter överlevande i rasområdet. Tre av Jörgens grannar är fortfarande saknade.

– Man hinner tänka mycket i sjukhussängen. På de ögonblicken då det hände, men framför allt på de som fortfarande inte hittats. Vi håller tummarna för att fler ska komma ut med livet i behåll.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Experten: Så stor är risken för liknande ras i Sverige

ÄMNEN I ARTIKELN

Jordskredet i Gjerdrum, Norge

Norge

Jordskred