Försvunne Mattias: Hundar har markerat i Lagan

Uppdaterad 2021-01-15 | Publicerad 2021-01-14

Polisens specialhundar har i dag sökt efter försvunne Mattias Borg. Hundarna har sökt över Lagan från båt och markerade i ett område.

– Vi kommer nu att sätta in dykare där, säger Hans Sjöberg, kommunpolis i Ljungby.

17-årige Mattias Borg har varit försvunnen sedan 5 december. Han var på en fest i ett villaområde i Ljungby men lämnade huset vid 01.00-tiden. Efter det har det gjorts iaktagelser av 17-åringen på gator i närheten av ån Lagan.

I dag genomförde polisen en insats med specialsökhundar i Lagan. De är tränade att känna doften av död människa. Hundarna markerade i ett område i ån.

– Hundarna har visat intresse från båten. Det gäller ett område här i Lagan, säger Peter Hallberg, gruppchef specialsökhundar region Syd.

Han förklarar att man måste vara ödmjuk inför det som hundarna snappar upp. Vattendjup och strömmar gör att doften hundarna känner kan ha färdats en lång sträcka innan den når vattenytan.

 Peter Hallberg, gruppchef i region Syd.

Specialutbildade hundar

För att minska felmarginaler i sökningen hade polisen med sig två specialutbildade hundar. Hundarna fick åka ut var sin gång i båten. Båda markerade i samma område.

Polisen kommer nu att sätta in dykare i området.

– Vår målsättning är att det kommer bli inom två-tre dagar. I första hand kommer vi att försöka få ned polisens dykare från Stockholm, säger Hans Sjöberg, kommunpolis i Ljungby.

Hans Sjöberg säger att polisens hundar har markerat i det området tidigare. I dag gjordes en ny sökning för att bättre ringa in området.

Inför insatsen hade polisen kontaktat Statkraft och bett dem att sänka vattenflödet i Lagan. Allt för att göra hundarnas sök så precist som möjligt.

– Vi har fått vattnet lugnare. Statkraft har hjälpt oss att få ned flödet så det har varit enklare för hundarna, säger Hans Sjöberg.

ANNONS