Nyheter

Wold om vaccinstarten: Det bästa som har hänt

Av: 

TT

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi på Göteborgs universitet. Arkivbild.
Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi på Göteborgs universitet. Arkivbild.

NYHETER

Sverige har satt igång vaccineringen — men det kommer dröja ett tag innan effekterna märks på smittspridningen. Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet, är ändå positiv.

– Det här är det bästa som har hänt på hela året, säger hon.

När folk blir vaccinerade så kan så småningom smittspridningen gå ner och saker kan återgå till det normala, säger Agnes Wold.

Även Matti Sällberg, professor och vaccinforskare vid institutionen för laboratoriemedicin vid Karolinska institutet, ser positivt på vaccinstarten.

– Det här är fantastiskt bra, då vi faktiskt omedelbart kan rädda liv. Man börjar ju med de riktigt gamla, som också har störst risk att dö i det här och dessutom den personal som är runt om, säger Matti Sällberg.

Äldre först

TT: Vad kommer att hända i närtid?

– Man ska ha klart för sig att man kommer att börja med de äldre, den främsta riskgruppen, och att det kommer att ta ett tag. Då det inte är äldre som driver smittspridningen så kommer det kanske ta till andra halvan av våren innan vi ser någon rejäl effekt på smittspridningen, tills dess måste vi sitta lugnt i båten, säger Agnes Wold.

Matti Sällberg säger att vi nu går in i pandemins vaccinationsera.

– Det är från nu fram till april som man hoppas kunna vaccinera alla riskgrupper och prioriterade grupper. Det hoppas man ganska snabbt kunna rädda liv och ge en avlastning för sjukvården. När man sedan börjar vaccinera ute i den allmänna befolkningen kan man börja se en minskning av smittspridningen.

– Min förhoppning är att vi till hösten hunnit att vaccinera genom befolkningen och att vi då förhoppningsvis inte ska se någon mer våg, säger Sällberg och tillägger att vaccineringen av allmänheten bör ske under sommaren för bäst effekt.

Bäst under sommaren

TT: Varför är det bra att vaccinera under just sommaren?

– Det här är ett säsongsvirus med en minskad spridning runt sommaren. Ska man ha folk som springer mellan vaccinationsmottagningar så är det bra att ha det då det är en låg eller väldigt liten spridning i samhället. Dessutom innebär det att sjukvården och sjukvårdspersonal som behövs för stor del av vaccinationer inte är belastade med vård av covid-patienter, säger Matti Sällberg.

TT: Vad tycker du om Pfizers vaccin som nu ges?

– Den stora fördelen är att både det här och Modernas vaccin är oerhört effektiva, båda har en effektivitet på runt 95 procent vilket är mycket högre än många av de vacciner vi har i dag. När alla som kan ta vaccinet har tagit det betyder det att 19 av 20 som du möter på stan har immunitet – då har man uppnått den berömda flockimmuniteten, säger Agnes Wold.

Flera doser

TT: Finns det någon garanti att vaccinet ger långvarig immunitet? Vad händer om så inte är fallet?

– Det ligger i sakens natur att vi inte kan veta hur det kommer se ut om flera år, för testerna har inte pågått så länge. Men det är inget jag oroar mig för då det finns massor av andra vacciner på gång om just de här skulle visa sig tappa i effektivitet.

– Men det är inte så att det säger "poff" och så är vaccinets skyddseffekt borta för alltid, det är inte ett eller noll. Vaccin ger många gånger ett partiellt skydd så att man kanske kan bli sjuk senare i livet men inte lika allvarligt sjuk, säger Agnes Wold.

Sällberg utesluter inte att det kan behövas flera doser.

– Tittar man på Modernas vaccin har de publicerat att immuniteten verkar kvarstå i minst cirka 120 dagar. Baserat på det tror jag det finns goda förutsättningar att den kan kvarstå mellan minst 6 till 12 månader. Men det kommer vi få se framöver. Jag tror vi kommer lära oss väldigt mycket under våren gällande långtidsuppföljning. Men det går absolut inte att utesluta att vi till en början kan behöva ta ytterligare en dos per år, säger Matti Sällberg.

ANNONS

Nu kan du köpa Muminmuggen Fiske till ett rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert: