Uppsalaprofessor åter anmäld för covidforskning

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Uppsalaprofessor misstänks för covidforskning utan etiskt tillstånd. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Uppsalaprofessor misstänks för covidforskning utan etiskt tillstånd. Arkivbild.

Uppsalaprofessorn Åke Lundkvist, som sedan tidigare utreds av åklagare för en studie av antikroppsförekomst bland befolkningen som visat sig sakna etiskt tillstånd, har åter anmälts.

Den här gången är det rektorn vid Uppsala universitet som mottagit en anmälan om ännu ett misstänkt fall av covidforskning utan etiskt tillstånd, skriver Upsala Nya Tidning.

Professor Åke Lundkvist ledde en studie som visade att ett särskilt snabbtest av antikroppsförekomst hade hög träffsäkerhet. Resultaten var de första i sitt slag och blev mycket uppmärksammade.

Två forskare, som själva står som medförfattare till studien, har flaggat för att nödvändiga etiska tillstånd för studien saknades. Forskarnas chef, Eva Lindberg professor och prefekt vid Institutionen för medicinska vetenskaper, har därför skickat en anmälan till universitetets rektor som ska besluta om ärendet ska tas upp av Uppsala universitets nämnd för utredning av avvikelse från god forskningssed.

– Det här är ett besvärligt ärende med en hel del oklarheter i, därför vill vi få det prövat, säger Eva Lindberg till UNT.

Publicerad: