Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Sänkt tak för sammankomster – detta gäller

Publicerad 2020-11-18

Publiktaket för allmänna sammankomster sänks kraftigt. Arkivbild.

I veckan meddelades tuffare restriktioner för att stoppa smittspridningen av coronaviruset – max åtta personer får samlas vid allmänna sammankomster.

Men vad räknas egentligen som en allmän sammankomst – och hur blir det i jul?

Den ökande smittspridningen av coronaviruset i Sverige har fått regeringen att fatta tuffare beslut när det gäller allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Huvudregeln har varit 50 personer med undantag för 300 personer för vissa evenemang.

Gränsen sänks nu till åtta personer och ska träda i kraft den 24 november och gälla i fyra veckor.

Vad innebär en allmän sammankomst?

Förbudet gäller formellt för de tillställningar som man behöver söka tillstånd för hos polisen – allmänna sammankomster och offentliga tillställningar som riktar sig till allmänheten.

Teaterföreställningar, demonstrationer, föreläsningar och konserter räknas till exempel som allmänna sammankomster. Idrottsevenemang räknas i sin tur som en offentlig tillställning.

Vilka omfattas inte?

Privata tillställningar som till exempel fester och företagsevenemang – tillställningar som inte riktas till allmänheten – omfattas inte av förordningen formellt.

Till den här kategorin hör till exempel gym, simhallar, bibliotek, restauranger, skolor, allmänna färdmedel, torg, köpcenter och liknande.

Regeringen och Folkhälsomyndigheten har däremot gått ut med råd och riktlinjer om att människor bör avstå från att exempelvis röra sig i butiker, gå på gym och träffa andra än de personer man bor med. Regionerna kan här ha lite olika lokala råd beroende på hur smittspridningen ser ut just där.

Om man bryter mot gränsen för allmänna sammankomster, vad händer då?

Polisen har möjlighet att ställa in eller upplösa sammankomster som strider mot förbudet, så länge det är en offentlig tillställning eller allmän sammankomst.

Anordnare kan dömas till böter eller fängelse i högst sex månader.

Vad var det för gräns på 300 deltagare som man beslutade om i oktober?

Den 22 oktober meddelade regeringen att man beslutat om ett undantag i förbudet för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar på fler än 50 personer.

För teater, konserter, biografer och sportevenemang med sittplatser satte man gränsen till 300 personer, med visst avstånd mellan dem.

De lättnaderna trädde i kraft den 1 november. Undantaget blir kvar men i praktiken har det ingen betydelse då alla regioner i landet har hållit fast vid det lägre taket på 50 personer. Det taket sänks nu från 50 till åtta personer.

Varför just åtta?

Enligt statsminister Stefan Löfven (S) är valet av åtta som tak på antalet deltagare vid offentliga sammankomster en effekt av den lagstiftning som används.

– Justitieombudsmannen säger att mellan 5 och 10 personer är det man talar om när det handlar om offentliga sammankomster och den här lagstiftningen vi nu använde, så vi har lagt oss i mitten av det spannet så att säga. Sen är det också synkroniserat med det vi har på restauranger, så vi tänkte att det är bra om man har samma siffra, säger Stefan Löven.

Vad gäller på restauranger och barer?

I början av november infördes skärpta regler för sällskap på restaurang. Fler än åtta personer får inte sitta vid samma bord på en restaurang.

Regeringen har även föreslagit ett stopp på alkoholservering på krogen efter klockan 22. Stoppet är tänkt att träda i kraft den 20 november och gälla till den sista februari.

Hur blir det på arbetsplatser?

Rekommendationen från Folkhälsomyndigheten är att alla som kan ska arbeta hemifrån så mycket som möjligt, åtminstone till årets slut. Den rekommendationen gäller fortfarande.

Däremot vill regeringen att alla ser till att undvika möten och samlingar med mer än åtta personer.

Vad innebär de nya restriktionerna för julfirandet?

Det är inte klart än. Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson uppger att myndigheten tittar på de frågorna just nu. Ett svar kommer att komma "i god tid innan jul", lyder det.

Är det besöksförbud på äldreboenden i hela landet?

Nej. Det nationella förbudet upphävdes tidigare i höstas, men kan införas igen om det bedöms vara nödvändigt, uppger regeringen.

Däremot har besöksförbud införts på vissa äldreboenden, exempelvis i Stockholm, med stöd i socialtjänstlagen.

Hur blir det på sportevenemang?

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson säger att det nya, strama publiktaket innebär att det i princip blir publikfritt.

– För åtta eller noll personer gör ju ingen skillnad, säger Eriksson.

PODD Rapport från IVA

Aftonbladet Daily pratar med Rickard Lagedal läkare på IVA på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Rapport från IVARapport från IVA