Trump fortsätter förgäves ösa på i domstolar

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Medan hans advokater fortsätter jobba övertid höll president Donald Trump till på golfbanan på söndagen.
Foto: Manuel Balce Ceneta/AP/TT
Medan hans advokater fortsätter jobba övertid höll president Donald Trump till på golfbanan på söndagen.

USA:s president Donald Trump har åkt på ännu ett i raden av bakslag i försöken att ändra valresultatet.

Trots att en domare kallar Trumps stämning för "Frankensteins monster" och trots att partikamrater talar om pinsamheter fortsätter han att överklaga.

"Domstolen har inte befogenhet att ta bort en endaste persons rösträtt, än mindre rösträtten för miljontals medborgare," skriver den federala distriktsdomaren Matthew Brann, rapporterar ABC News.

Presidenten har försökt få miljontals poströster i Pennsylvania ogiltigförklarade i det hittills mest uppmärksammade målet som presidenten och hans advokater har försökt att driva i domstol efter presidentvalet. Under processen lämnade två av Trumps advokater fallet och presidentens personlige advokat Rudy Giuliani trädde fram och drev frågan under domstolsförhandlingarna i veckan.

Giuliani argumenterade för att falska och tekniskt felaktiga poströster hade räknats i valdistrikt som vanns av utmanaren Joe Biden och därför borde Pennsylvania inte godkänna Bidens seger på nästan 81 000 röster.

Ingen övertygande bevisning

Argumentationen förkastas av distriktsdomaren Matthew Brann. Det har inte framkommit övertygande bevisning på utbrett valfusk som skulle kunna rättfärdiga att hela valresultatet rivs upp, anser han.

"Den här stämningen är, precis som Frankensteins monster, slumpmässigt ihopsatt", skriver Brann.

Han beskriver Giulianis inlägg som ett hopkok av olika påståenden och spekulationer.

"Man skulle kunna förvänta sig att när man försöker att få ett sådant häpnadsväckande domstolsutslag, så skulle käranden komma formidabelt beväpnad med övertygande juridiska argument och konkreta bevis på vidlyftig korruption. Så är inte fallet", skriver Brann, som enligt CNN är en välkänd republikan i Pennsylvania.

30:e stämningen

Det är hittills den 30:e stämningen som Trumpkampanjen har förlorat i domstol, eller som de själva har dragit tillbaka, där de har försökt att förhala eller sätta stopp för valresultatet, rapporterar CNN.

Rudy Giuliani säger i ett uttalande att han är besviken på utslaget, men:

"Det visar sig att dagens domslut hjälper oss i vår strategi att snabbt komma till USA:s högsta domstol", skriver han.

På Twitter kallar Trump beslutet för en "fortsättning på den oändliga häxjakten" och tillägger "SKA ÖVERKLAGA".

Trumpkampanjen klargjorde även i en domstolsinlaga på söndagskvällen svensk tid att Branns beslut ska överklagas. En majoritet av domarna i den högre instansen har tillsatts av republikanerna, varav fyra har utsetts av Trump, skriver Reuters.

"Nationell pinsamhet"

I Michigan bad republikanerna myndigheterna att skjuta upp godkännandet av delstatens valresultatet i två veckor för att möjliggöra en granskning av valsedlarna i Wayne County, där Demokraterna är starka. Biden leder med cirka 155 000 röster i delstaten.

En talesperson för Michigans valmyndighet uppger att det inte är tillåtet med granskningar förrän rösterna har godkänts, vilket kommer att ske på måndag.

Allt fler av Trumps partikamrater börja skruva obekvämt på sig.

Presidentens rådgivare under valkampanjen, före detta New Jersey-guvernören Chris Christie, kallar alla tomma juridiska turer för en "nationell pinsamhet".

Larry Hogan, republikansk guvernör i delstaten Maryland, säger att det är dags att acceptera nederlaget.

– Vi börjar likna en bananrepublik, säger han.

Publicerad: