Myskoxen Brutus på nya upptåg – ”han var inte på gott humör”

Efter sina strövtåg i Svenstavik blev myskoxen Brutus riksnyheter.

Men Naturskyddsföreningens ansökan om att flytta hem honom till flocken i fjällen avslogs i veckan.

Nu har han setts tre mil bort i Myrviken – och han är inte på gott humör, varnar Carl Eldebro, som fick sitt solur sönderstångat av Brutus.

Runt lunchtid skrev Carl H Eldebro en varning till sina grannar i Myrviken i Jämtland.

”Varning till er i Myrviken då Brutus (myskoxen) verkar vara på väg till er. Han är inte på gott humör!!!”

Brutus är kändis-myskoxen som vandrat bort från sin flock i västra Härjedalen och sedan varit ensam. När han befann sig i Svenstavik, cirka tre mil från Myrviken, rapporterade byborna om en allt deppigare uppsyn hos Brutus.

Nu verkar han snarare ilsken, tycker Carl Eldebro vars trädgård bär spår av myskoxens framfart.

Mysoxen Brutus.
Mysoxen Brutus.

Slog sönder allt i sin väg

– Han var på riktigt dåligt humör, den här killen. Han slängde upp allt som var löst på gården, rakt upp i luften. Det var något blomsterarrangemang som frun ställt upp och ett solur i betong som han körde huvudet rakt in i. Sen gav han upp och lommade i väg, säger Carl Eldebro.

Under dagen har bygdens invånare hållit varandra underrättade om var Brutus hållit hus. Under en period gav han sig ut på halvön vid Storsjön.

– Lyckligtvis ska han ha vänt därifrån då, då var han ungefär så långt hemifrån som han kunde komma.

Mysoxen Brutus
Mysoxen Brutus
Mysoxen Brutus
Mysoxen Brutus

Naturskyddsföreningen i västra Härjedalen ansökte nyligen om tillåtelse att få söva ner Brutus för att sedan med helikopter flytta hem honom till resten av den svenska myskoxeflocken i fjällen. Detta skulle föreningen själva ha råd att bekosta, efter ett arv som föreningen fick just för skydda myskoxar.

Men eftersom Brutus börjat röra på sig från Svenstavik där han befann sig när Naturskyddsföreningen skickade sin ansökan så avslogs den. Det såg ut som om han var på väg hemåt igen, tyckte länsstyrelsen.

– Vi avvaktar besked tills vi vet vart han går, sa Göran Gabling, biträdande enhetschef på naturvårdsenheten vid länsstyrelsen i Jämtland i måndags.

Nu visar det sig att han hade siktet på Myrdalen i stället för Härjedalsfjällen. Där strövar Brutus nu vidare, ensam på jakt efter en partner och flock som bara finns på platsen han lämnade 2018.

Publisert:

LÄS VIDARE