Hörby

Facklig protest mot hantering av nakenbad

Av: 

TT

Hörbys kommundirektör har bekräftat att det förekom olämpligt beteende i samband med poolbad på en kommunal konferens, men att det kan förklaras med bristande omdöme.
Hörbys kommundirektör har bekräftat att det förekom olämpligt beteende i samband med poolbad på en kommunal konferens, men att det kan förklaras med bristande omdöme.

NYHETER

Efter en nakenbadincident under en kommunal konferens kräver sex fackliga organisationer en extern utredning av arbetsmiljön i Hörby kommun.

Under konferensen tidigare i september satt några kommunanställda, både män och kvinnor, sent på kvällen i konferensanläggningens pool, då två kommunchefer tog av sig kläderna och hoppade i. Övriga i poolen, som hade badkläder, reagerade med att simma iväg, rapporterade Sydsvenskan om händelsen.

Hörbys kommundirektör har senare bekräftat att det förekom olämpligt beteende på konferensen, men att det bara var en chef som badade naken. Kommundirektören har förklarat att det handlade om bristande omdöme och att saken för kommunens del är utagerad.

– Man måste kunna förlåta, sade kommundirektör Lena Stenudd Mårtensson till SVT Nyheter Skåne.

De fackliga organisationerna anser att händelsen måste utredas och hänvisar till diskrimineringslagen.

Arbetsgivaren är "skyldig att utreda vid minsta misstanke om sexuella trakasserier och det är inte gjort", skriver Vision, Akademikerförbundet SSR, SACO-rådet, Lärarnas Riksförbund, Lärarförbundet samt Vårdförbundet till Hörbys kommunstyrelse.

Även de sju oppositionspartierna i Hörby har i en motion krävt en utredning av händelsen, rapporterar Skånska Dagbladet. De kräver också att berörda chefer ska få lämna sina tjänster tills utredningen är klar. Bakom motionen står S, L, C, KD, MP, V och SPI. Hörby styrs av SD och M.

Arbetsmiljöverket har tidigare i år hotat Hörby kommun med vite på grund av brister i arbetsmiljöarbetet.

ANNONS EXTERN LÄNK

BLACK FRIDAY: Massor av rea på populär elektronik. Robotdamssugare, hörlurar, TV. Passa på att köp innan de tar slut

Webhallen

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Hörby