Media & reklam

Chefredaktörens familj hängdes ut på nätet efter granskning

Av: 

Petter J Larsson

NYHETER

Hem & Hyra granskade ett bolag med misstänkta bluffakturor.

Nu hängs chefredaktörens familj ut i en smutskampanj på nätet.

– Det är ju väldigt obehagligt, säger chefredaktören Susanna Skarrie

För snart fyra år sedan började Hyresgästföreningens medlemstidning Hem & Hyra granska ett bolag med namnet Hyresgästkassan.

Bolaget hade bland annat kopierat Hyresgästföreningens hemsida och enligt Hem & Hyra skickat ut bluffakturor där kunder fått betala 85 kronor i månaden för ”stöd och råd inom boendefrågor”. Kort efter att granskningen inletts startades en smutskampanj på internet – riktad mot chefredaktören Susanna Skarrie.

– Jag fick ett mejl där de skrev att de skulle sätta dit mig och att ”om man googlar ditt namn så kommer sanningen fram om dig”, säger Susanna Skarrie.

Susanna Skarie, chefredaktör för Hem & Hyra.

På en hemsida pekas Hyresgästföreningen ut som ”en kommunistisk pest”. Den har även en ”skamvrå”-lista där enskilda personer namnges.

Via uppköpta Google-annonsplatser hamnar dessutom sajten längst upp vid en sökning på Susanna Skarries namn. Om Skarrie står det att bland annat att hon ”skrämmer hyresgäster i Sverige och tjänar miljoner kronor per år för att skriva hatiskt hos fejktidningen Hem & Hyra. Susanna Skarrie bidrar till att invandrare står utanför bostadsmarknaden”.

– Jag blir kallad rasist, socialist, kommunist och skojare och någon som lurar hyresgäster. Det är allt möjligt som de kan komma på, säger hon.

Skärmdump från sidan där Susanna Skarie och hennes familj hängts ut.

Hänger ut hennes familj

På sidan hängs även hennes familj med länkar till deras sociala mediekonton – och anklagelser om rasism.

– Framförallt så har de lagt upp allas namn och skrivit trakasserier, så att det ska se ut som att folk tycker till om dem, säger Susanna Skarrie.

– Alla som hängts ut har koppling till mig och det är tydligt att det är kopplingen till mig som är skälet till att de hängs ut.

En fejkad Facebook-profil

Hängde ut reporter

I samband med den första granskningen lade Hyresgästkassan sin verksamhet på is. Men för några veckor sedan började läsare höra av sig.

– De sa att de fått flera fakturor från Hyresgästkassan på 500 kronor som skulle betalas in, annars skulle det gå till Kronofogden. Det var uppenbart att de inte fått någonting för de här pengarna, säger Susanna Skarrie.

Hem & Hyra granskade fakturorna som märkts som ”medlemsavgift”.

– Då drog det igång igen. Den reporter som skrev om det då blev också uthängd och även några av hans anhöriga. Det blev även jag och hela min familj, säger Susanna Skarrie.

”Väldigt obehagligt”

– De har ett enda syfte med detta och det är att skrämmas till tystnad. Det ska vara så obehagligt som möjligt att skriva om dem, eller, som myndighetsperson, jaga dem, att man ska låta bli.

Hur kändes det?

– Det är ju väldigt obehagligt. Jag känner mig inte fysiskt rädd i dagsläget – man hoppas ju att det inte trappas upp – men jag blir också förbannad. När de ger sig på min familj då går någon sorts gräns för mig – de har ingenting med det här att göra. Att de ger sig på mig som publicist och ansvarig utgivare är inte okej, men det är en annan sak.

Susanna Skarrie har polisanmält händelserna och varit i kontakt med polis från demokrati- och hatbrottsgruppen.

– Det är verkligen ett hot mot demokratin. I vilken mån de lyckas vet jag inte men jag tycker för min egen del att det är viktigt att vi på Hem & Hyra inte låter oss tystas, säger Susanna Skarrie.

Per Hultengård, jurist hos Tidningsutgivarna, ser allvarligt på hatkampanjen.

– Det är alltid allvarligt när hot riktas mot journalister. Det illustrerar behovet av den statliga utredning som regeringen just tillsatt om hot och hat mot såväl folkvalda som journalister och att den snabbt markerar och ger konkreta resultat, säger han.

Aftonbladet har varit i kontakt med en representant för Hyresgästkassan. Han säger att de fördömer om det förekommit hot mot Susanna Skarrie men omnämner samtidigt Hem & Hyras granskning som ”hat, hot, lögner och rena förföljelser”.

ANNONS

Ellos STORA sommarrea är igång! Upp till 30% på dyraste varan!

Extern länk från Ellos

Till kampanjen!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Media & reklam

Google

Bluffakturor

Per Hultengård

Hyresgästföreningen