Metoo

”Extremt sexualiserad kultur” på danska Ekstra Bladet

Av: 

Joachim Kerpner

NYHETER

46 kvinnliga journalister på den danska tidningen Ekstra Bladet anklagar ledningen för att inte ta itu med sexuella trakasserier och övergrepp.

En kvinnlig reporter berättar:

– Min chef frågade när jag var praktikant hur mycket jag skulle ha för att slicka Nutella från en annan chefs nakna kropp.

Metoo fick inte samma genomslag i Danmark som i Sverige. Men nu berättar fler och fler kvinnliga journalister om sexuella trakasserier och övergrepp.

Den danska tidningen Journalisten avslöjade i tisdags flera övergrepp på tidningen Ekstra Bladet. Senare samma dag skickade 46 kvinnliga journalister, både sådana som lämnat tidningen och sådana som fortfarande är i tjänst, ett brev till ledningen om den sexistiska kulturen på tidningen.

– Ledningen måste göra upp med den mansdominerade, patriarkaliska och sexistiska kultur där särskilt kvinnliga vikarier och praktikanter är utsatta, skrev de kvinnliga journalisterna, varav 15 trädde fram med namn och resten var anonyma.

En tidigare praktikant, som vill vara anonym, berättar att hon blev tagen på brösten av en arbetskamrat vid en fest efter första arbetsdagen.

Filiz Yasar, som nyligen var praktikant och fick höra på redaktionen att hon hade snygga bröst, säger till danska Journalisten:

– Min upplevelse är att det är mycket omklädningsrumssnack om kvinnor på Ekstra Bladet, utan att någon säger ifrån.

”Kallades slampor”

När Yasar och en kvinnlig reporter, Julie Kragh, tog upp trakasserierna med ledningen fick de inget stöd.

– Det var en extremt sexualiserad kultur. Ofta blev kvinnor utfrågade om sitt sexliv eller fick gränsöverskridande kommentarer om sitt utseende. Några manliga kollegor kallade konsekvent kvinnor för puddingar och slampor, säger Julie Kragh.

I brevet till ledningen berättar några av kvinnorna om trakasserier som skett de senaste tio åren.

  • ”En chef erbjöd mig på en jullunch att bli anställd på hans redaktion, om jag följde med honom hem.”
  • ”En dag fick jag ett mejl från en praktikantvägledare. Han skrev: ”Vilken parfym använder du? Den luktar vanvettigt gott. Jag blev helt snurrig av att gå efter dig.” Han satt precis intill mig på redaktionen.”
  • ”Min chef frågade när jag var praktikant hur mycket jag skulle ha för att slicka Nutella från en annan chefs nakna kropp. Det sades på redaktionen. Ingen hade några invändningar.”
  • ”En kvinnlig praktikant fick sms på arbetstid från en fast anställd journalist. Han skrev att han inte kunde koncentrera sig, när hon satt och såg så sexig ut i sin sommarklänning.”

”Måste städa upp”

Ekstra Bladets chefredaktör Poul Madsen har tidigare spelat ner problemet, men efter brevet från de 46 kvinnliga journalisterna säger han:

– Det här är en kultur som ingen ska behöva leva med. Hela ledningen är i ”red alert”. Jag har rensat min kalender. Detta är det viktigaste jag haft på mitt bord som chefredaktör. Vi måste städa upp nu, säger Poul Madsen till danska Journalisten.

Tidigare har upprop från kvinnliga journalister skickats till bland annat Danmarks Radio och danska TV2 med krav på åtgärder mot sexuella trakasserier.
 

Fotnot: Ekstra Bladet publicerar varje dag under vinjetten Side 9 bilder på toplessmodeller.

ANNONS

Slipp myggen i sommar! Hos MEDS hittar du mygg- och fästingmedel till låga priser för hela familjen.

Extern länk från MEDS

Köp här!

Poul Madsen, chefredaktör för Ekstra Bladet.
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Metoo

Ekstra Bladet

Danmark

Journalistik

Tidningar