Fler avhoppare från Malmös kriminella gäng

Av: Frida Carlqvist

Publicerad:
Polis arbetar vid platsen där en man sköts ihjäl i Hyllie i mars.
Foto: Johan Nilsson/TT
Polis arbetar vid platsen där en man sköts ihjäl i Hyllie i mars.

Det brottsförebyggande projektet ”Sluta skjut” gör skillnad.

Skjutningar och sprängningar har minskat och allt fler väljer nu att hoppa av kriminell verksamhet.

– De som vill lämna kriminaliteten bakom sig får allt tillgängligt stöd för att göra det, säger Glen Sjögren från Malmöpolisen i pressmeddelandet.

Det brottsförebyggande projektet ”Sluta skjut” startade i oktober 2018 och är ett samarbete mellan Malmö stad, polisen och Kriminalvården. Projektet syftar till att minska skjutningar och grova våldsbrott i staden. Och nu visar den resultat, i form utav att allt fler är villiga att hoppa av kriminella gäng, skriver Malmö stad och Malmöpolisen i ett gemensamt pressmeddelande.

– Vi från polisen märker att många av de som är kartlagda inom Sluta skjut har tröttnat på att leva i ständig oro, säger Glen Sjögren från Malmöpolisen i pressmeddelandet.

– Deras värld kantas av ständiga konflikter, där man inte vet vem som är ens fiende från den ena veckan till den andra. Lägg där till Malmöpolisens tryck mot kriminella grupperingar i kombination med framgångsrikt utredningsarbete. Det har lett till att många vill dra sig ur det kriminella livet, fortsätter han.

Foto: Johan Nilsson/TT
Glen Sjögren från Malmöpolisen. Arkivbild från ett presstillfälle med projektet Sluta skjut.

Malmö stads avhopparverksamhet, Konsultationsteamet, har nu rekordmånga ärenden på sitt bord med personer som vill eller redan har hoppat av kriminell verksamhet.

– Genom Sluta skjut kan vi nu bedriva uppsökande verksamhet med personer i kriminella grupperingar på ett sätt som vi aldrig kunnat tidigare. När polisen och andra myndigheter är ute på interventioner, så kallade custom notifications, och berättar om de sanktioner som väntar de här individerna om de inte lägger ner sina vapen, då finns vi där och fångar upp dem som är motiverade att hoppa av, säger Rebeca Persson från Konsultationsteamet i pressmeddelandet från kommunen.

Glen Sjögren vid Malmöpolisen menar att projektet visar att man håller vad man lovar från polisen, kommunen och kriminalvårdens håll.

– De som inte hörsammar våra budskap gör vi allt för att sätta bakom lås och bom. Medan de som vill lämna kriminaliteten bakom sig får allt tillgängligt stöd för att göra det, säger han i pressmeddelandet.

Enligt uppgifter till Sydsvenskan ska en av de anhållna för mordförsöket på en man i Kroksbäck i måndags kväll ha varit en framstående ledare i Malmös gängvärld och var också en av fokuspersonerna för projektet Sluta skjut.

SkjutningarDödaSkadade
201765735
2018471223
201934713
2020 (tom 15/9)1021
201762
201839
201936
2020 (tom 15/9)13

Källor: Polisen, Malmö stad

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN