Misstänkt terrorattack i kyrka – tre döda

Frankrike höjer terrorhotsnivån

Tre dödades och flera skadades i ett misstänkt terrordåd i Notre Dame-katedralen i Nice.

Ett av offren är en kvinna som fått halsen helt eller delvis avskuren, enligt fransk polis.

Även kyrkoarbetaren Vincent Loques knivskars till döds, uppger lokalpolitiker.

– Frankrike är under angrepp, säger president Emmanuel Macron.

Vid 9-tiden på torsdagsmorgonen attackerade en man flera personer i Notre Dame-katedralen i Nice. Tre personer dödades i attacken och flera skadades.

Ett av offren är en kvinna som enligt fransk polis fått halsen helt eller delvis avskuren.

Enligt tidningen Le Figaro hittades den första kvinnans kropp inne i katedralen. Den andra kvinnan ska ha lyckats fly till en närliggande bar, där hon dog av sina skador. Enligt tidningen var den ena kvinnan i 70-årsåldern, den andra i 30-årsåldern.

Den tredje personen som dödades i kyrkan tros vara kyrkvaktmästaren. Enligt Le Parisien var mannen en tvåbarnsfar i 50-årsåldern, som av församlingsmedlemmar beskrivs som livlig och sympatisk.

Lokala politiker gick sedan ut med att den dödade kyrkoarbetaren hette Vincent Loques.

Enligt AFP är den misstänkte gärningsmannen en 21-årig man från Tunisien som nyligen kommit till landet.

Mannen sköts i axeln av polis innan han greps och vårdas nu på sjukhus för sina skador.

Vid 9-tiden på torsdagsmorgonen attackerade en man flera personer i Notre Dame-katedralen i Nice.
Vid 9-tiden på torsdagsmorgonen attackerade en man flera personer i Notre Dame-katedralen i Nice.

Borgmästaren: Ett terrorattentat

”Allt tyder på ett terrorattentat”, skriver Nice borgmästare Christian Estrosi på Twitter.

Gärningsmannen ska ha ropat ”Allahu akbar” under attacken, och fortsatt med det även efter han greps, enligt Estrosi.

– Vi är återigen offer för islamofascism, sa borgmästaren till pressen.

Frankrikes premiärminister Jean Castex kallar angreppet i Nice barbariskt och fegt.

– Jag vill hylla ingripandet från våra säkerhetsstyrkor, deras exemplariska reaktion, lugn och professionalism, säger han i ett tal till den franska nationalförsamlingen efter dådet.

Området runt katedralen har spärrats av och allmänheten uppmanas hålla sig borta från området som undersöks av polisens bombgrupp.

”Detonationerna ni hör kommer från polisens arbete. Få inte panik, situationen är under kontroll”, skrev polisen på Twitter.

Utredningen har tagits över av franska anti-terroråklagare. Den nationella åklagaren mot terrorism sa att en utredning har inletts om ”mord kopplad till en terroristorganisation”.

Efter attacken höjde Frankrike sin terrorhotsnivå till högsta möjliga.

Macron: Frankrike under angrepp

Under torsdagseftermiddagen reste President Emmanuel Macron och justitieminister Éric Dupond-Moretti till Nice där de besökte kyrkan.

Vid en presskonferens utanför kyrkan fördömer presidenten den ”islamistiska terrorattacken” och säger att Frankrike är under angrepp av islamistisk terror.

– När vi attackeras beror det på våra värderingar av frihet och vår önskan att inte ge efter för terror.

Han ber också att det franska folket ska stå tillsammans.

Enligt Macron kommer soldatstyrkan i landet mer än fördubblas och säkerheten vid skolor kommer att stärkas.

Fördömer attacken

Det franska rådet för muslimsk tro har fördömt dådet i Nice.

”Som ett tecken på sorg och solidaritet med offren och deras nära och kära, uppmanar jag alla muslimer i Frankrike att ställa in firandet av Mawlid”, lyder ett uttalande från rådet.

Den muslimska högtiden, som firas under torsdagen, högtidlighåller profeten Muhammeds födelsedag.

Ledare världen över har också fördömt dådet, bland annat Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Italiens premiärminister Giuseppe Conte och Rysslands president Vladimir Putin. Vatikanen kommer också med kondoleanser: "Dagens attack har sått död på en plats för kärlek och tröst. Påven är medveten om situationen och står nära det sörjande katolska samfundet", säger talespersonen Matteo Bruni i ett uttalande.

Det franska biskopsrådet, CEF, har uppmanat franska katoliker att be för offren. Klockan 15 på torsdagseftermiddagen lät kyrkor över landet sina klockor ringa för de mördade i Nice.

Franska poliser står vakt vid en gata i närheten av katedralen i Nice.
Franska poliser står vakt vid en gata i närheten av katedralen i Nice.

Attacker i Avignon och Jeddah

Två timmar efter dådet i Nice gick en man i Avignon till attack mot polisen, rapporterar Reuters. Han ska även ha hotat förbipasserande och ropat ”Allahu akbar”, enligt fransk polis. Mannen sköts ihjäl av polis. Ingen annan ska ha kommit till skada.

Dessutom greps en man i Jeddah i Saudiarabien på torsdagen efter att ha försökt genomgöra en attack ”med ett vasst redskap” vid Frankrikes konsulat, rapporterar AFP, med hänvisning till saudiska medier. En säkerhetsvakt ska ha skadats, men inte livshotande.

Hittills har ingen koppling mellan händelserna kunnat bekräftats.

Avspärrningar vid katedralen i Nice.
Avspärrningar vid katedralen i Nice.

Torsdagens attacker ägde rum 13 dagar efter mordet på historieläraren Samuel Paty, som mördades av en misstänkt islamistisk terrorist. Motivet till dådet ska ha varit att Paty använt Muhammedkarikatyrer i sin undervisning.

Mordet på Paty har väckt starka reaktioner såväl i Frankrike som utomlands. Efter mordet har franska tjänstemän hävdat rätten att visa karikatyrbilderna. De har också använts vid flera solidaritetsmarscher för den dödade läraren.

Detta har lett till ilska i delar av den muslimska världen där vissa regeringar har anklagat Frankrikes president Emmanuel Macron för att driva en anti-islamsk agenda och flera länder har manat till bojkott av franska varor. Bland annat har Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan riktat hård kritik mot Macron.

– Vad kan man säga om ett statsöverhuvud som behandlar miljoner människor från andra trosgrupper så här? Först och främst, ta ett psyktest”, sa Erdogan i ett tv-sänt tal.

Det är ännu inte klart om motivet till attacken i Nice hör samman med reaktionerna efter mordet på läraren i Paris. Men borgmästaren Christian Estrosi kopplar samman händelserna.

”13 dagar efter mordet på Samuel Paty, vårt land kan inte längre nöja sig med fredens lagar för att krossa islamofascimen”, skriver han i ett inlägg på Twitter. 

Polisens tekniker vid platsen.
Polisens tekniker vid platsen.
Minst två personer har dött i attacken.
Minst två personer har dött i attacken.
Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN