Coronapandemin

FHM:s uppmaning inför sportlovet: ”Öka inte kontakterna”

Av: 

Beri Zangana

NYHETER

Sportlovet är några veckor bort och skidorterna fortsätter att locka skidåkare.

Samtidigt skickar Folkhälsomyndigheten en uppmaning till alla som planerat att åka till skidorterna.

– Bara för att man reser ska man inte öka sina kontakter med andra människor, säger Sara Byfors vid Folkhälsomyndigheten.

Sportlovet är några veckor bort och en tid då flera reser iväg till skidorter runt om i landet.

Under jul och nyår var det populärt att åka till skidorterna. Trots coronapandemin och rekommendationer och nya riktlinjer fortsätter skidorterna att locka besökare.

Folkhälsomyndighetens bedömning av jul- och nyårsresorna till skidorter var att det inte ledde till någon generell smittspridning.

Sara Byfors, Folkhälsomyndigheten.

Uppmanar att vara försiktiga

Folkhälsomyndigheten är inte oroliga för om skidresor under sportlovet skulle kunna leda till en ökad smittspridning.

Men de uppmanar samtliga personer som reser till skidorter att vara försiktiga.

– Bara för att man reser ska man inte öka sina kontakter med andra människor. Om man planerar att åka till fjällen så ska man resa dit på ett säkert sätt och undvika att ha kontakter med människor utanför sin närmaste krets, säger Sara Byfors.

Matsäck.

Bland annat handlar det om att hålla sig till sitt hushåll och sin närmaste krets.

– Det hänger väldigt mycket på att man följer de råd och rekommendationer som finns. Att inte behöva ha kontakt, att man inte behöver gå i den lokala matbutiken. Till exempel att man har med sig mat och nyttjar till exempel hemkörning om man är på skidorten, säger Sara Byfors.

Skidåkare.

Stort intresse för skidor

Enligt Skistar, som har anläggningar i bland annat Sälen, Åre och Vemdalen, lockar fjällen fortfarande människor trots pandemin. Under Sportlovsveckorna är det hög beläggning.

– Efterfrågan är stor från svenskar att besöka Skistars destinationer i Sälen, Vemdalen och Åre samtidigt som de internationella gästerna från t ex Danmark, Norge och Storbritannien med de nuvarande inrese- och karantänsreglerna inte kan besöka oss för närvarande, säger Skistars vd Stefan Sjöstrand och forsätter:

På till exempel SJ är det färre tågresor än vanligt för sportlovsveckorna. Däremot understryker de att många under pandemin bokat sina resor tätt inpå avgång.

– Det är färre som reser med oss i år som har uppbokade resor gentemot vad det brukar vara. Folk bokar även sina resor närmare avresedatumet än vad de brukar, säger Anton Källén Almqvist, presstalesperson hos SJ.

ANNONS

Snabb hjälp på vårdcentral eller i ett videomöte - Öppet dygnet runt i appen!

Extern länk från Kry SE

Till Kry

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Folkhälsomyndigheten