Coronapandemin

Norska hälsochefen om svenska inreseförbudet: ”Det är förnuftigt”

Av: 

Love Isakson Svensén

NYHETER

Sverige inför inreseförbud från Norge efter att den nya brittiska mutationen av coronaviruset spridit sig i en kommun söder om Oslo. Espen Rostrup Nakstad, biträdande hälsodirektör i Norge, förstår att Sverige vill stänga gränsen till landet som infört rekordtuffa restriktioner.

Sverige inför inreseförbud från Norge, det meddelar inrikesministern Mikael Damberg idag. Förbudet gäller från midnatt, till och med den 14 februari. Transporter, arbetspendling och brådskande familjeangelägenheter är undantagna från reglerna.

– Det finns en risk att många kommer från Norge till Sverige i och med att Norge infört nya starka restriktioner, och det är därför man stänger gränsen, för att minska risken för smittspridning, säger Mikael Damberg på en pressträff i dag.

Ett tjugotal personer har bekräftats smittade med den nya varianten i Norge. Och eftersom smittspridningen inte har kunnat kopplats direkt till resande från Storbritannien. utan verkar ha spridits inom landet, har man stängt ner tio kommuner – inklusive Olso.

– Det här utbrottet har pågått i två, tre veckor, och nu kan vi inte spåra det tillbaka till Storbritannien, säger Espen Rostrup Nakstad, biträdande hälsodirektör i Norge.

Bara det nödvändigaste öppet

Allt förutom bensinmackar, matbutiker och apotek är nu stängt i de påverkade kommunerna.

– Vi har rätt och slätt stängt allt man kan stänga fram till den 31 januari. Vi hoppas att det har god effekt på smittspridningen, säger Espen Rostrup Nakstad.

Vissa struntar i karantänen

Alla som reser in i Norge ska sitta i karantän i tio dagar, hur kunde virusvarianten från Storbritannien då sprida sig i Norge?

– Problemet med covid-19 är ju att man kan smitta även utan symtom, och det är inte hundra procent som följer karantänsreglerna. Då kan någon ha begett sig ut i samhället eller till jobbet och smittat andra.

Under söndagseftermiddagen beslutade alltså Sverige att införa inreseförbud från Norge på grund av smittspridninge, ett beslut som Espen Rostrup Nakstad tycker är bra.

– Jag tycker att det är förnuftigt. Vi har väldigt hårda regler för att resa in i Norge också, då är det helt rättvist att man har hårda åtgärder när man ska resa från Norge, så vi har ingen kritik mot det.

Inget norskt inreseförbud

Kan det från norskt håll bli aktuellt med ett inreseförbud för svenskar?

– Nej, just nu har vi redan väldigt stränga regler. Vi tror att det är bra åtgärder, som behöver utvärderas i slutet av januari.

Även i Sverige sprider sig den brittiska versionen av smittan, och än så länge har 55 fall bekräftats.

UD avråder

Under söndagen återinförde Utrikesdepartementet avrådan om icke nödvändiga resor till Norge. Beslutet gäller tills vidare.

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Espen Rostrup Nakstad.
Mikael Damberg.
Den svensk-norska gränsen vid Riksgränsen. Bild från i sommaren 2020.
Norrmän i Bekkestua köar för att handla på Norges motsvarighet till Systembolaget.
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Mikael Damberg

Storbritannien

Norge

Oslo

Sverige