Kristersson: Utred MSB:s varningar

Av:  TT

Ett mejl som MSB:s dåvarande generaldirektör Dan Eliasson skickade till en norsk myndighetschef på julafton har fått M-ledaren Ulf Kristersson att reagera. Enligt Eliasson ska MSB ha velat ha "snabbare och mer omfattande åtgärder".

I mejlet, som Dagens Nyheter tagit del av, frågade sig Eliasson om "vi varit för följsamma i förhållande till samhällets allmänna behov på bekostnad av de många döda". Han skrev också att han själv och myndigheten "förespråkat snabbare och mer omfattande åtgärder" samt att "socialdepartementet och deras myndigheter har valt en annan väg".

Kristersson vill ha svar

Uppgifterna är nya för Moderatledaren Ulf Kristersson och han vill nu att regeringen redogör för uppgifterna om MSB:s varningar på nästa veckas partiledaröverläggningar.

– Jag tänker kräva att det här tas upp när vi träffas nästa gång. Är det sant? Har de fått den sortens tydliga signaler att MSB varnade för delar av den linje som Sverige slagit in på? säger Kristersson till DN.

MSB:s presstjänst hänvisar i ett svar till DN att uppgifterna i mejlet skulle kunna handla om "att MSB inledningsvis lyfte behovet att ta höjd för att situationen skulle bli allvarligare än vad de ansvariga myndigheterna just då bedömde" men hänvisar i övrigt till Eliasson.

Den tidigare generaldirektören skriver själv i en kommentar: "För att exemplifiera vad jag menade så kan våra varningar om skyddsutrustning i februari nämnas. Jag kan också nämna det digitala verktyg för smittspårning som vi utarbetade och ville använda."

Ska prata med MSB

Inrikesminister Mikael Dambergs (S) pressekreterare Per Strängberg skriver i en skriftlig kommentar att man inte uppfattar det som att det finns någon skillnad i synen på Sveriges coronastrategi mellan regeringen och MSB.

"För att säkerställa att det heller inte har funnits olika syn på detta kommer vår statssekreterare att diskutera frågan med myndighetens tillförordnade generaldirektör under ett sedan tidigare inplanerat möte under början av nästa vecka", skriver Strängberg.

Rättad: I en tidigare version fick Eliasson fel namn på ett ställe.

Publisert: