Kommunpolitiker har lägre utbildning

Av:  TT

I universitetsstaden Lund finns högst andel högutbildade kommunpolitiker i landet. Arkivbild.
I universitetsstaden Lund finns högst andel högutbildade kommunpolitiker i landet. Arkivbild.

Sveriges riksdagspolitiker har oftast högre utbildning än kommunpolitikerna. Det visar en ny kartläggning från SCB där alla Sveriges kommuner ingår.

En tredjedel av landets kommunpolitiker har en eftergymnasial utbildning som är tre år eller längre, visar statistik från SCB. Det kan jämföras med landets riksdagsledamöter, där hälften har en högre utbildning.

"Kommunpolitikerna har den lägsta utbildningsnivån när vi jämför ledamöterna i riksdagen, regionerna och kommunerna", säger Jonas Olofsson, som arbetar med demokratistatistik på SCB i ett pressmeddelande.

När kommunerna ställs emot varandra är det flera skånska kommuner som sticker ut. Högst andel högutbildade kommunpolitiker har universitetsstaden Lund, där nära tre av fyra politiker har en eftergymnasial utbildning som är tre år eller längre. I den skånska kommunen Bjuv är utbildningsnivån betydligt lägre – endast två kommuner i landet har en lägre andel politiker med eftergymnasial utbildning.

Skillnaderna i utbildningsnivå är stora även mellan länen. Stockholms län har den överlägset största andelen högutbildade politiker (46 procent), medan Västra Götaland, Gävleborg och Västmanland har den lägsta andelen.

Publisert: