Intensiva försök att lösa regeringskris

Av:  TT

På måndag kan regeringen Löfven falla. Nu pågår försök att hitta lösningar i den akuta regeringskrisen.

Enligt uppgifter till TT ska regeringen hålla ett extrainsatt möte under söndagen.

Om alla partier röstar som de har sagt på måndag klockan 10 kommer en majoritet i riksdagen att ställa sig bakom en misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven (S) och hans rödgröna regering.

Det politiska läget är oerhört låst men det pågår samtal inom och mellan partierna nu i helgen för att försöka hitta en lösning.

– Vi har mycket arbete framför oss, att undvika kris måste vara prioritet, sade Stefan Löfven på en pressträff på fredagen.

Under lördagen har Socialdemokraternas partistyrelse möte om läget och vad som ska hända efter en misstroendeförklaring.

Statsminister Stefan Löfven (S) kan röstas bort på måndag förmiddag. Arkivbild
Statsminister Stefan Löfven (S) kan röstas bort på måndag förmiddag. Arkivbild

Extra regeringssammanträde

På söndagen kommer det enligt uppgift till TT att vara ett extra regeringssammanträde. Syftet är att klara av så många ärenden som möjligt innan regeringen eventuellt övergår till att bli en expeditionsministär, som bara kan besluta om det viktigaste.

Sakfrågan som kan fälla regeringen handlar om fri hyressättning i nybyggda bostäder, punkt 44 i januariavtalet mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.

Vänsterpartiet varnar för marknadshyror och vill stoppa det utredningsförslag som ligger på regeringens bord. I torsdags förklarade V-ledaren Nooshi Dadgostar att förtroendet för Löfven är förbrukat och att partiet står bakom en misstroendeförklaring, vilket fick Sverigedemokraterna att snabbt begära en omröstning i riksdagen. Kristdemokraterna och Moderaterna hakade därefter på.

Det finns alltså en majoritet som vill fälla Stefan Löfven, även om partierna har olika uppfattning om fri hyressättning och vilken regering de vill se i stället.

Låst läge

Utåt sett har inget inblandat parti ändrat uppfattning.

– Vi har inte ändrat oss. För att vi ska återfå vårt förtroende för Stefan Löfven måste hela punkten 44, om marknadshyror, bort, sade V:s vice ordförande Ida Gabrielsson till TT på fredagen.

Samma besked från V gäller även fortsatt under lördagen.

Många pekar på Centerpartiet. Om bara C-ledaren Annie Lööf kunde backa i hyresfrågan skulle den komplicerade knuten kunna lösas upp, sägs det.

Men även från C kommer beskedet att inget har ändrats. Partiet står fast vid att januariavtalet ska genomföras.

Om regeringen röstas bort på måndag finns två alternativ för statsminister Stefan Löfven. Han kan välja att avgå eller utlysa extraval. Han behöver dock inte ge något besked på måndag, utan har upp till en vecka på sig att fundera.

Om det blir extraval ska det hållas inom tre månader efter det att det har utlysts. I det nuvarande läget skulle det innebära val senast i slutet av september. Även om det blir extraval till riksdagen i höst så kommer det ordinarie valet till riksdagen i september nästa år att hållas som planerat.

Publisert: