Misstroendevotering dilemma för riksdagen

Av:  TT

På måndag samlas riksdagen – för första gången på snart ett och ett halvt år. Då är det munskydd på som gäller för samtliga ledamöter. Arkivbild.
På måndag samlas riksdagen – för första gången på snart ett och ett halvt år. Då är det munskydd på som gäller för samtliga ledamöter. Arkivbild.

På måndag ska misstroendeförklaringen mot statsminister Stefan Löfven avhandlas i riksdagen. För att den ska gå igenom krävs att minst hälften av ledamöterna – det vill säga 175 – röstar ja.

Därför har hela riksdagen kallats in – trots rådande restriktioner.

– Här har man faktiskt inget val. För att en sådan här förtroendeomröstning ska kunna genomföras måste man enligt regeringsformen ha samtliga ledamöter närvarande, säger Claes Mårtensson, biträdande riksdagsdirektör.

Under pandemin har 55 ledamöter kunnat vara på plats i kammaren vid omröstningar efter en uppgörelse mellan partiernas gruppledare, men under fredagen underrättade riksdagens talman Andreas Norlén dem om att måndagen kommer att utgöra ett undantag.

Demokratiskt intresse

– Det finns ett dilemma här. Det är naturligtvis angeläget att riksdagsledamöter följer de rekommendationer om exempelvis karantän som finns om man befunnit sig utomlands. Å andra sidan finns det ett starkt demokratiskt intresse att man kan genomföra en förtroendeomröstning även under en pandemi, säger Claes Mårtensson.

Exempelvis befinner sig just nu sju riksdagsledamöter på en valobservationsresa i Armenien, och enligt vad Claes Mårtensson erfar kommer åtminstone några av dem hem för att vara med på måndag.

– Talmannen har ingen annan uppfattning än att man ska följa rekommendationer, men han har ingen laglig möjlighet att hindra någon ledamot som borde sitta i karantän att infinna sig i riksdagen och delta i omröstningen, säger Claes Mårtensson.

Munskydd på

Riksdagsförvaltningen kommer att vidta ett antal åtgärder för att minska risken för smittspridning, bland annat vad gäller in- och utpassering. Dessutom kommer munskyddsrekommendationen – som hävdes så sent som i måndags – att tillfälligt återinföras i kammaren.

– De ledamöter som varit på resa och egentligen skulle befinna sig i karantän kommer också att anmodas att bära ett slags andningsmask, säger Claes Mårtensson.

Publisert: