Flera anmälningar mot 5-årige pojkens HVB-hem

Pojken hittades död vid älven i Hagfors

Uppdaterad 2021-06-23 | Publicerad 2021-06-15

Tidigt på tisdagsmorgonen larmades polisen till ett HVB-hem i Hagfors: En femårig pojke var försvunnen.

Några timmar senare hittades pojken i en älv i närheten – död.

HVB-hemmet i Hagfors har flera gånger fått allvarlig kritik av Ivo.

– Vi är djupt förtvivlade, säger föreståndaren för hemmet.

HVB-hemmet i Hagfors, Värmland, larmade polisen klockan 06.55 på morgonen sedan den lille pojken hade försvunnit i området Gärdet.

En stor sökinsats drogs igång.

Enligt polisen var femåringen, som har flera diagnoser, mycket tunt klädd vid försvinnandet.

Vid lunchtid hittades han av räddningstjänsten, död i den närliggande älven.

HVB-hemmet där pojken bodde har åtta platser. De är för barn mellan 3 och 12 år, ensamkommande flyktingbarn eller svenska barn som placeras utan vårdnadshavare.

”Djupt förtvivlade”

Föreståndaren på HVB-hemmet säger att det som hänt är fruktansvärt.

– Vi är alla djupt förtvivlade. Vi har startat upp en krisorganisation och tar hand om de reaktioner vi får så gott vi kan. Vi har organiserat dagen för de andra barnen så att det ska bli så bra som möjligt för dem.

Hon säger att de just nu är i en akut fas. Att de måste låta saker och ting ha sin gång.

– Nu är det viktigt att detta får utredas för att se om vi har brustit på något sätt.

Pojken hittades död i älven.

Upprepad allvarlig kritik

Hemmet har sedan tidigare fått upprepad och allvarlig kritik efter flera anmälningar till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg.

Så sent som i mars 2021 riktade Ivo kritik mot att ”barn vid upprepade tillfällen utsatts för fasthållningar och nedläggningar”. Man bedömer att verksamheten inte når upp till den kvalitet som krävs för att ge inskrivna barn en trygg och säker vård.

Ivo anmärker också på att hemmet inte kollat straffregistret för personal, samt haft brister i lämplighetsbedömningar och kvalitet.

Redan 2018 beskrev Ivo att personal på HVB-hemmet vid flera tillfällen lagt ner och hållit fast barn, enligt en granskning SVT gjort.

Samma år fick hemmet kritik för att en femåring varit placerad där i ett helt år. Så små barn får endast vara inskrivna akut, i max två veckor.

2019 rapporterar Ivo att att HVB-hemmet brister i lämplighetsbedömningar vid inskrivning – för tredje kontrollen i rad. I sin rapport skriver Ivo att det, igen, förekommit upprepade nedläggningar av barn, vilket ”väckt stor rädsla” hos barnen på hemmet.

”Startat en utredning”

Patrik Silverudd är pressansvarig för Humanas koncern som driver HVB-hemmet. Han säger att en utredning ska reda ut vad det är som har hänt.

– Jag vet inte att det någonsin har inträffat att ett ungt barn har gått bort hos oss. Vi vet inte vad som har hänt och har startat en utredning.

Han säger att hans tankar går till föräldrarna och till medarbetarna och barnen på boendet.

Hur kan en femåring med såpass stora svårigheter lyckas ta sig ut från hemmet ensam?

– HVB-hem är inte några fängelser, det är inte låsta institutioner på det sättet. Med det sagt är det självklart att vi ska göra allt för att barn inte ska råka illa ut, säger Patrik Silverudd.

Det här boendet har fått upprepad och allvarlig kritik från Ivo, senast i mars i år, vad tänker du kring det?

– Vi tar alltid kritik på allvar. Om du tittar på vad man faktiskt fått kritik för tidigare så är det att man vidtagit skyddsåtgärder för att skydda barn från att skada sig själv och andra. Man har fått kritik för att man varit tvungen att hålla fast barn av skyddsskäl exempelvis. Man gör allt för att skydda barnen från att skada sig.