Liberalerna

C-politikern som hela Sverige vill ha svar från

Av: 

TT

Centerpartiets näringspolitiska talesperson Helena Lindahl. Arkivbild.
Centerpartiets näringspolitiska talesperson Helena Lindahl. Arkivbild.

NYHETER

Centerpolitikern Helena Lindahl kan avgöra om Stefan Löfven blir statsminister på nytt. Men hur hon kommer att rösta är fortfarande oklart. Tre andra riksdagsledamöter är också osäkra kort.

Helena Lindahl röstade för att fälla statsminister Stefan Löfven och januariavtalet 2019. Med Liberalerna gick ändå avtalet igenom och Löfven kunde bilda regering.

Men med L:s svanhopp till andra sidan är mandatfördelningen nu så jämn den kan bli, med en rösts övervikt för regeringspartierna och V och C: 175 mandat mot 174 för M, SD, KD och L.

Därmed har Helena Lindahl en avgörande position. Hon skulle kunna ge de borgerliga partierna majoritet. TT har sökt henne direkt och via partiets presstjänst, men hon har inte gått att nå.

”Där solen står”

Presstjänsten meddelar att hon fortsatt hänvisar till ett uttalande på Facebook från den 24 juni då hon antyder att hon ännu en gång kommer att rösta mot Stefan Löfven som statsminister. ”Han har fått sin chans och utfallet har inte varit bra”, skriver hon.

Men något rakt besked har Lindahl inte gett. I misstroendeomröstningen mot Stefan Löfven i måndags avstod Helena Lindahl från att rösta, det vill säga använde hon gul knapp, i enlighet med partilinjen.

– Hon hänvisar till sitt Facebookinlägg fortfarande. Det är där solen står, säger Centerpartiets pressekreterare Oscar Ljunggren.

Helena Lindahl representerar Västerbottens län och är näringspolitisk talesperson för C. Partidistriktets ordförande Mattias Larsson vill inte kommentera hennes agerande.

När Centerledaren Annie Lööf fick frågan i Agenda i söndags om hon kan påverka Lindahl så svarade hon att ”Centerpartiet fattar gemensamma beslut” och att partiet fortsatt tror på en mittenlösning.

Föredrar Löfven

Även den tidigare Vänsterpartisten Amineh Kakabaveh, numera politisk vilde, och Emma Carlsson Löfdahl, tidigare Liberalerna, är osäkra kort. Båda lade ned sina röster i misstroendeomröstningen.

– Det är svårt för mig att tala om i dag hur jag kommer att rösta, säger Kakabaveh till TT.

Hon säger att hennes röst hänger på om den borgerliga sidan ser ut att få majoritet, samtidigt kommer hon inte ”ersätta någon centerpartist” utan stå för sig själv.

– Det är inte önskvärt att det kommer en högernationalistisk regering. Det är jättesvårt, men jag föredrar såklart en regering med Stefan Löfven, säger Amineh Kakabaveh.

TT har också sökt Emma Carlsson Löfdahl, som lämnar sin plats i riksdagen den 1 augusti. Hon tänkte först lämna sitt uppdrag vid årsskiftet men har sagt att hon haft svårt att känna sig motiverad inför höstens riksdagsarbete.

Även Sara Heikkinen Breitholtz från Socialdemokraterna utgör ett frågetecken. I mitten av december körde hon in i en buss i Kungsbacka. Heikkinen Breitholtz har sjukskrivits, men hennes plats i riksdagen har inte ersatts.

Hon var frånvarande under måndagens misstroendeomröstning.

ANNONS EXTERN LÄNK

Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut!

HBO Max

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Liberalerna