Dömda i USA-delstat får välja att skjutas

TT

Publicerad 2021-05-18

Fängelselokalerna för dödsdömda i Columbia i South Carolina. Arkivbild.

Dödsdömda i South Carolina som ska avrättas får välja om de ska dö i elektriska stolen, eller genom att arkebuseras.

Tidigare lagstiftning i den amerikanska delstaten har inneburit att dödsdömda har fått välja mellan elektriska stolen eller en giftinjektion, där injektionen har valts om fången inte har fattat något beslut.

Men en brist på de dödande medlen har gjort att avrättningar inte utförts i delstaten på tio år. Flera bolag har de senaste åren vägrat att förse delstaterna med medlet, eftersom de inte vill förknippas med avrättningarna.

"I helgen så skrev jag under lagstiftning som innebär att delstaten kan utföra ett dödsstraff. Familjerna och de anhöriga till offren förtjänar avslut och rättvisa enligt lag. Nu kan vi förse det", säger guvernören Henry McMaster i ett uttalande.

Den nya lagen innebär att elektriska stolen blir förstahandsvalet, men att fången kan välja att skjutas till döds.

Flera rättighetsgrupper rasar mot den nya lagstiftningen, och pekar på att svarta är överrepresenterade bland dödsdömda i delstaten och att det händer att personer blir felaktigt dömda.

I dag är arkebusering, förutom i South Carolina, tillåtet i Mississippi, Oklahoma och Utah i USA. Tre fångar har avrättats med metoden, alla i Utah, sedan dödsstraffet återinfördes av Högsta domstolen i landet 1976.