Konflikten eskalerar – FN varnar för ”fullskaligt krig”

Israeliska flygvapnet bombade i natt ännu ett höghus i Gaza. Hamas svarade direkt med att utlova 100 raketer mot ökenstaden Beer-Sheva.

Samtidigt tjöt flyglarmet åter över Tel Aviv och en brand rasade vid en pipeline som träffats av missiler.

Striderna har fortsatt under onsdagsmorgonen och FN uppmanar båda sidor till eldupphör och varnar för ”fullskaligt krig”.

Efter veckor av oroligheter i Jerusalem har konflikten mellan Israel och Palestina exploderat. De senaste dagarnas attacker är de intensivaste sedan kriget 2014, uppger nyhetsbyrån AP.

Strax före klockan 20 på tisdagskvällen, svensk tid, gick flyglarmet i Tel Aviv. Hamas tillkännagav att de skulle skjuta raketer mot staden prick klockan 20 – som svar på Israels tidigare flyganfall mot Gaza som bland annat fick ett höghus att kollapsa.

Redan några minuter före utsatt tid hördes explosionerna i Tel Aviv. Hamas uppgav att 130 raketer avfyrats mot staden. De flesta stoppades enligt Israels militär av luftvärnssystemet Iron Dome, men flera av dem slank igenom skölden.

Följ utvecklingen i vår liverapport

Spänningarna i Jerusalem har ökat under flera veckor. 9 maj utbröt strider efter våldsamma sammandrabbningar mellan israelisk polis och palestinier vid Al Aqsa-moskén. 

Våra artiklar om den senaste tidens upptrappning hittar du här.

 • Hamas utför raketattacker mot flera israeliska städer och den israeliska militären genomför flyganfall mot Gaza, och mobiliserat marktrupper. 
 • Över 200 människor uppges ha dödats i samband med anfallen mot Gaza. Ett tiotal personer har dött på den israeliska sidan. Tusentals människor har skadats. 
 • 38 000 Gazabor har tvingats på flykt enligt FN. 
 • FN varnar för ett ”fullskaligt krig” när våldet trappas upp mellan Israel och Hamas. 

Här kan du följa den senaste utvecklingen i konflikten. Det här flödet är till för nyhetsrapportering, inte för att svara på frågor.  

Skicka inlägg
 • Elle Kari Karlsson

  Omkring 50 judiska bosättare, flankerade av tungt beväpnade militärer, stormade Al-Aqsa Mosken i östra Jerusalem tidigt på söndagsmorgonen, rapporterar Al Jazeera.

  Detta uppges ha skett bara timmar efter att palestinska moskébesökare blev slagna och attackerade av israelisk polis, enligt den islamska myndigheten som övervakar platsen.

  Den palestinska nyhetsbyrån WAFA citerar vittnen och säger att israelisk polis överföll palestinier som bad gryningsbönen i moskén, för att så att israeliska bosättare skulle kunna storma den heliga platsen.

 • Amanda Hällsten

  Myndigheterna i Gaza meddelar att de statliga kontoren ska öppna igen under morgondagen, rapporterar AFP.

  "Myndigheterna jobbar nu för fullt för att alla myndigheter och statliga institutioner ska kunna öppna söndag morgon igen", meddelar regeringen.

 • Elle Kari Karlsson

  Minst 2 000 bostadshus på Gazaremsan har totalförstörts, och 15 000 byggnader har delvis förstörts under bombningarna av Gaza, uppger en Gaza-tjänsteman enligt Al Jazeera.

 • Amanda Hällsten

  FN uppger att hälften av Gazas vattentillförsel har förstörts under de senaste dagarnas strider, rapporterar Al Arabiya.

 • Amanda Hällsten

  Eldupphöret mellan Israel och Hamas ser ut att fortsatt hålla.

  Människor som tvingats lämna sina hem på Gazaremsan kunde börja återvända på fredagen sedan eldupphöret mellan Israel och Hamas trätt i kraft under natten.

  Lastbilar med nödhjälp har börjat passera in genom Kerem Shalom-övergången sedan den öppnats av Israel, fyllda med mediciner, mat och bränsle.

  Eldupphöret har hållits, och båda sidor hävdar att de segrat, men sammandrabbningar har inträffat på flera håll i östra Jerusalem.

  USA:s president Joe Biden lovar återigen att hjälpa till att organisera ansträngningarna för att återuppbygga Gaza efter de israeliska anfallen.

  Biden säger också att han har sagt till israelerna att upphöra med striderna i Jerusalem, men att han är fortsatt beslutsam när det gäller att skydda Israel.

  – Men jag kan berätta vad det är ett skifte i. Skiftet är att vi fortsatt behöver en tvåstatslösning. Det är det enda svaret, säger han. (TT)

Raketer avfyras från Gazaremsan.
Raketer avfyras från Gazaremsan.

Fem döda i Israel

I förorten Rishon Lezion dödades en 50-årig kvinna när hennes hus träffades, uppger bland andra AP. En annan raket träffade en tom buss i staden Holon, söder om Tel Aviv. Tre personer, inklusive en femårig flicka, skadades i attackerna mot Holon, uppger israeliska sjukvårdskällor.

Totalt har fem dödsoffer rapporterats på den israeliska sidan. Utöver kvinnan i Rishon Lezion dog två kvinnor i staden Ashkelon när deras hus träffades av raketer under tisdagen. Det skedde, enligt flera israeliska medier, när Iron Dome slutade fungera över staden under några timmar.

Hamas uppgav enligt BBC att de avfyrat 137 raketer på fem minuter bara mot Ashkelon och närbelägna Ashdod i ett försök att överrumpla missilskölden.

På onsdagsmorgonen rapporterade AP, med hänvisning till israeliska medier, om ytterligare två döda israeler: En sjuårig flicka och hennes pappa i staden Lod.

Totalt har Hamas sedan måndagen skickat mer än 500 raketer mot Israel, enligt flera internationella medier på tisdagskvällen. Omkring en tredjedel av dem slog ner redan i Gaza, uppger en talesperson för Israels militär för AP.

Tre personer skadades när en av raket träffade en buss i israeliska Holon.
Tre personer skadades när en av raket träffade en buss i israeliska Holon.

Tidigare under tisdagen inledde Israel en serie massiva flyganfall mot Gaza. En 13-våningsbyggnad kollapsade i en av de dussintals bombningarna. Dramatiska bilder visar hur höghuset faller samman i ett moln av svart rök.

Enligt Israel användes byggnaden som bostad och kontor för flera av Hamas ledare. Nyhetsbyrån Reuters rapporterar, med hänvisning till vittnen, att Israel förvarnat om attacken mot huset en timme innan den skedde. Det finns inga uppgifter om några döda och skadade i byggnaden.

Fler än 30 döda i Gaza

Under tisdagskvällen fortsatte flyganfallen mot Gaza med oförminskad styrka, enligt Reuters. Några timmar efter midnatt hade dödssiffran enligt palestinska hälsoministeriet stigit till 35 personer, inklusive 10 barn, och antalet skadade översteg 200, uppger AP. Israels militär sa tidigare under dagen att 16 av de döda var militära måltavlor.

Under den tidiga onsdagsmorgonen kom nya attacker från båda sidor. Ännu ett höghus i Gaza förstördes i en serie flygräder vid 02-tiden, svensk tid. I niovåningsbyggnaden fanns lägenheter, läkemedelsföretag och en tandläkarmottagning, enligt AP.

En drönare avfyrade först fem varningsraketer innan huset bombades. Sedan, när journalister och räddningsmanskap samlats runt omkring, attackerades det igen av bombflyg.

Byggnaden stod 200 meter från AP:s redaktion i Gaza city och enligt nyhetsbyrån spreds rök och splitter till deras lokal.

Flera byggnader har förstörs av israeliska bomber i Gaza under onsdagsmorgonen.
Flera byggnader har förstörs av israeliska bomber i Gaza under onsdagsmorgonen.

Inte långt efter den nya höghusbombningen annonserade Hamas att 100 raketer skulle avfyras mot ökenstaden Beer-Sheva som vedergällning. Samtidigt kom uppgifter om nya anfall mot Tel Aviv där flyglarmet åter ljöd över staden.

Tidigare under natten hade raketer från Gaza träffat en pipeline utanför Ashkelon, uppger bland andra Reuters. På bilder syns hur himlen över staden är upplyst av en kraftig brand från vad som uppges vara en stor bränsletank vid oljeanläggningen.

Israels militär, IDF, uppgav under onsdagsmorgonen att två betydelsefulla män ur Hamas underrättelsetjänst dödats i räderna mot Gaza.

”Ser ut som att våra underrättelseuppgifter var bättre”, skriver IDF på Twitter.

Raketer från Gaza träffade en pipeline utan för israeliska Ashkelon.
Raketer från Gaza träffade en pipeline utan för israeliska Ashkelon.

Lara, 18, förlorade sina bröder

Tidigare under tisdagen hade IDF lagt ut ett uttalande på engelska som var riktat direkt till Gazas befolkning:

”IDF skjuter mot Hamas vapengömmor i civila bostäder i Gaza. Även om Hamas vill utsätta er för fara uppmanar vi er att hålla er borta från Hamas vapen och ta er i säkerhet. Vårt enda mål är att bekämpa terror”, stod det i tweeten.

Samtidigt kommer uppgifter från Gaza om civila offer. Lara al-Masri, 18, säger till tidningen Verdens Gangs utsända att hon stod och hängde tvätt när en bomb slog ner i närheten. Sedan hörde hon rop på hjälp. De kom från hennes två småbröder.

– Jag sprang dit och såg hur mina bröder blödde. Jag klarade inte av att bära min bror och han blödde från huvudet, säger hon till VG.

Båda pojkarna dog i attacken, liksom ytterligare tre familjemedlemmar.

Fler raketer och attacker på onsdagsmorgonen

Striderna mellan Israel och Palestina har fortsatt med ökad intensitet in på onsdagsmorgonen. Tidigt på onsdagsmorgonen meddelade Islamiska jihad att de skickat 100 raketer mot Israel, rapporterar AFP.

”Klockan 5 på morgonen inledde vi ett lyckat anfall mot fienden”.

Enligt IDF har 850 raketer skjutits mot Israel från Gazaremsan sedan oroligheterna bröt ut.

Tidigt på onsdagsmorgonen meddelade Israel att de träffat flera högt rankade Hamasmedlemmars hem i Gaza, samt ett polishögkvarter i området, med hundratals flygattacker, rapporterar AFP.

En byggnad har rasat i Gaza efter ett israeliskt flyganfall.
En byggnad har rasat i Gaza efter ett israeliskt flyganfall.
Hamas uppger att de skjutit 130 raketer mot Tel Aviv, efter flygattacken i Gaza.
Hamas uppger att de skjutit 130 raketer mot Tel Aviv, efter flygattacken i Gaza.

FN kräver eldupphör

Båda sidor var på tisdagen hårda i sin retorik. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu lovade att intensifiera attackerna mot Gaza och sa att Hamas och Islamiska Jihad ”skulle få betala priset”.

Samtidigt manar omvärlden till lugn.

FN:s särskilda koordinator för konflikten, norrmannen Tor Wennesland, twittrade på tisdagskvällen:

”Upphör med eldgivningen omedelbart. Vi eskalerar mot ett fullskaligt krig. Ledare på alla sidor måste ta ansvar och trappa ner. Priset för krig i Gaza är förödande och betalas av vanliga människor”.

Publisert:

LÄS VIDARE