Nyheter

Pfizer tror på covidvaccin i november

Av: 

TT

Den amerikanska läkemedelsjätten Pfizer kan ha ett vaccin mot covid-19 klart för godkännande redan i november. Arkivbild.
Den amerikanska läkemedelsjätten Pfizer kan ha ett vaccin mot covid-19 klart för godkännande redan i november. Arkivbild.

NYHETER

Den amerikanska läkemedelsjätten Pfizer tror att de snart kan ha ett vaccin mot covid-19 klart för godkännande i USA "vid ett nödläge".

I ett öppet brev som bolagets vd Albert Bourla publicerat på Pfizers hemsida skriver han att om allt går som planerat skickas en ansökan till den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA redan "tredje veckan i november", uppger NRK .

Pfizer är ett av de bolag som har avtal med EU vilket innebär att vaccinet kan vara tillgängligt ganska snabbt även i Europa. I texten beskriver Albert Bourla att Pfizer kommit till slutet av vad som kallas fas tre, vilket är det sista stadiet av tester. Vaccinet kommer dock inte att ha testats fullt ut innan ansökan lämnas in.

Avgörande är information om biverkningar. FDA:s krav säger att uppgifter måste finnas om minst hälften av försökspersonerna minst två månader efter att de fått två injektioner, något som Pfizer alltså tror man kan ha uppnått i slutet av november.

Det som gör att FDA kan godkänna läkemedel eller vaccin som inte testats fullt ut är en lag som gör undantag för "nödlägen" med livshotande sjukdomar, där det inte finns några beprövade alternativ.

EU:s läkemedelsmyndighet kommer också att göra en oberoende bedömning av vaccinet innan det kan användas i Europa.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert: