Lööf: Stäng butiker och gallerior nu

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Centerpartiets partiledare Annie Lööf. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Centerpartiets partiledare Annie Lööf. Arkivbild.

NYHETER

Stäng ned butiker, gallerior och varuhus nu. Den uppmaningen riktar Center-ledaren Annie Lööf till regeringen.

– Den tredje vågen måste stoppas innan den blir en tsunami, säger hon.

Enligt Lööf uteblev de skarpa beskeden på regeringens pressträff på onsdagen, och hon kommer att be regeringen att agera ännu mer kraftfullt i de samtal som partiledarna har.

Hon känner en oro inför de muterade varianterna av viruset.

– Nu finns de i så gott som alla regioner. Vi ser också att vaccinleveranserna dröjer och jag är väldigt orolig för vad det kommer innebära för smittspridningen, för antalet döda och svårt sjuka.

Lööf kallar uppgiften om 13 000 döda "helt ofattbar". Därför vill hon att regeringen nyttjar pandemilagen och stänger verksamheter, vilket enligt lagen kan göras i fyra veckor.

– Jag gör nu bedömningen att det är helt nödvändigt att stänga ned verksamheter. Det kan handla om butiker, gallerior, varuhus men andra också verksamheter som är ute på remiss, säger hon.

Enligt C-ledaren har regeringen en tendens vara steget efter.

Upphandla mer vaccin

Liberalerna har inför samtalen med statsministern tagit upp att regeringen borde upphandla vaccin utanför EU-processen.

– Regeringen måste se till att ha en plan B för hur vi får större tillgång till vaccin. För varje dag som man inte vaccinerar innebär det stor risker för individer, men vi förlorar också samhällsekonomiskt, säger partiledaren Nyamko Sabuni.

Hon vill därför att regeringen tittar på att köpa in vaccin vid sidan om den EU-gemensamma upphandlingen. Hon tycker att Sverige ska lära av Tyskland, som upphandlat doser vid sidan om.

EU verkar ha pressat priset och när länder erbjuder mer pengar får de också tillgång till vaccinet. Det bör Sverige titta närmare på, anser Sabuni.

– Det vi förlorar för varje månad vi inte är vaccinerade är så mycket mer än vad det någonsin kommer att kosta att vaccinera varje individ i Sverige.

Bör bli obligatoriskt

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson tycker inför samtalen att Sverige borde överge vaccinationsmålet och i stället fokusera på delmål, exempelvis månadsvis, för bättre uppföljning och transparens.

Samtidigt vill han ha upp munskyddsfrågan. "Vi har sedan snart ett år tillbaka förespråkat munskydd i situationer där det är svårt att hålla avstånd. Detta bör bli obligatoriskt", säger han i en skriftlig kommentar till TT.

Även Sabuni öppnar för att nationellt införa krav på munskydd.

– Jag är inte alls främmande för att i alla inomhusmiljöer där människor samlas, att man där ska bära munskydd.

M: Reglera i lag

Moderaterna har inför samtalen tryckt på att regeringen måste skärpa kraven om munskydd och reglera det i lag. De vill att kravet kopplas till en sanktion, exempelvis böter.

Flera redan gällande rekommendationer borde dessutom ses över för att just göra det möjligt med sanktioner och skarpare regler, enligt M.

Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar tänker pressa Stefan Löfven i frågan om att stänga skidanläggningar för att få ned smittspridningen under sportlovet.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN