Brott

Advokater kritiska mot polisens infiltration: ”En otillåten brottsprovokation”

Svenskar greps med droger värda 38 miljoner

Av: 

Anders Johansson

NYHETER

Två svenskar bosatta i Portugal står åtalade för smuggling av ett jätteparti cannabis.

Lastbilen som användes kördes av en tysk tulltjänsteman och nu hävdar de åtalades advokater att polisens infiltrationsoperation var olaglig.

– Min klient har blivit lockad in i den här situationen, säger advokat Ivan Fialdini, i podden Aftonbladet Krim.

I veckan startade rättegången mot de två Portugal-svenskar som misstänks för synnerligen grovt narkotikabrott och synnerligen grov narkotikasmuggling.

De är åtalade för att ha organiserat smuggling av ett parti cannabis på 388 kilo, i gatuledet värt cirka 38 miljoner.

Den som tog emot lasten och gömde knarket har redan dömts till fängelse i sex år och fem månader. Åklagaren Sara Nilsson anser att de nu två åtalade bör dömas till omkring 10 år.

”Polisen har brutit mot reglerna”

Men advokaterna Ivan Fialdini och Thomas Martinson som försvarar de två, är kritiska till Operation Costa, som insatsen kallats.

– Försvarets uppfattning är att myndigheterna, polis och åklagare inte har följt det regelverk som finns, säger Fialdini i podden Aftonbladet Krim.

Här överlämnas pengarna till undercoverpolisen
Del av cannabisbeslaget om 388 kilo, de beslagtagna pengarna (550 000 svenska kronor) – och godispåsen de levererades i.

Advokaterna menar att polisens infiltratör, som uppgett sig heta Ivan och vara i transportbranschen, gått över gränsen för det tillåtna. Ivan uppgav i kontakterna med de åtalade att han hade en tysk lastbil och en tysk chaufför som var pålitlig. Och som skulle kunna genomföra transporten av narkotika som togs i beslag när den kom till Sverige.

– Min klient hade aldrig befunnit sig i den här situationen om inte svenska myndigheter kontaktat honom och erbjudit just det som de har gjort, säger Ivan Fialdini.

Advokat Ivan Fialdini menar att hans klient utsatts för en otillåten brottsprovokation och därför ska frias. Målet ska avgöras i Attunda Tingsrätt.

”Allt noga dokumenterat”

En avgörande fråga som Attunda tingsrätt ska ta ställning till är just om de provokativa åtgärderna, infiltrationen av poliser som jobbat under täckmantel, är inom ramen för det tillåtna. För att vara det för den misstänkte inte förmås att begå brott han annars inte skulle ha begått, polisen får inte locka eller uppmana till brottsliga handlingar.

Åklagaren Sara Nilsson vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet har lett förundersökningen och operationen.

Hon säger att åtgärderna är mycket noga dokumenterade.

Och oavsett om det skulle bli en friande dom för de båda nu åtalade svenskarna har operationen varit motiverad, uppger hon.

Senaste avsnittet av podden Aftonbladet Krim belyser infiltrationsärendet Operation Costa.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den nya muminmuggen 2021 finns hos Cervera – köp nu!

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

Greps med droger för 38 miljoner – efter polisinfiltrering i Spanien

ÄMNEN I ARTIKELN

Brott

Smuggling

Narkotikabrott

Kriminella nätverk

Narkotika

Portugal

Cannabis