Mordmisstänkt pojke fick inte rätt hjälp

Micke Larsson/TT

Publicerad 2020-12-03

En 14-årig pojke som misstänks vara inblandad i ett mord har inte fått tillräckliga insatser från socialtjänsten under sin uppväxt. Det visar en lex Sarah-utredning som Jönköpings kommun gjort.

Det misstänkta mordet skedde i Huskvarna i augusti. En 17-årig pojke hittades med svåra knivskador i en park, och avled senare.

14-åringen är misstänkt i utredningen av mordet. Socialnämnden har begärt att åklagaren ska väcka en bevistalan, ifall misstankarna mot pojken anses tillräckliga.

Bevistalan kan göras mot personer under 15 år som är misstänkta för brott. Processen motsvarar ett åtal, men inget straff utdöms. Däremot tar domstolen ställning till om den minderårige är skyldig eller inte.

Samtidigt har Jönköpings kommun alltså granskat sig själv. Slutsatsen blir att socialtjänstens insatser för 14-åringen "inte varit tillräckliga för att kunna hejda den negativa utvecklingen", enligt ett pressmeddelande från kommunen.

Bland bristerna märks dålig kommunikation, och att helhetsbedömningar blivit lidande av hög arbetsbelastning. Utredningen följs nu av en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).