Första coronavaccinet godkänt: ”Historiskt”

Hundratusentals i Storbritannien vaccineras nästa vecka

Av: Niklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

Storbritannien är först med att godkänna ett coronavaccin.

Regeringen uppger att uppåt 800 000 britter ska vaccineras – nästa vecka.

– Vi kommer att börja med de äldre, de som bor på vårdhem och deras vårdgivare, säger hälsominister Matt Hancock.

I morse kom beskedet att Storbritannien har godkänt Pfizer-Biontechs coronavaccin.

”Regeringen har i dag godtagit rekommendationen från den oberoende läkemedelsmyndigheten MHRA om att godkänna Pfizer-Biontechs covid-19-vaccin för användning”, uppger den brittiska regeringen.

Redan nästa vecka ska massvaccineringarna börja, enligt landets hälsominister Matt Hancock. Pfizer uppger att de ska börja leverera de första av Storbritanniens 40 miljoner köpta doser de kommande dagarna, skriver The Guardian.

– Det här godkännandet är det mål vi arbetet mot sedan vi första gången sa att vetenskapen ska vinna, säger Pfizer-vd:n Albert Bourla.

Hancock uppger att de räknar med att få tio miljoner doser levererade före årets slut. Coronamassvaccineringen kommer att bli landets största vaccinationskampanj hittills, säger chefen för landets vårdmyndighet NHS.

– Det här är ett viktigt nästa steg i vår hantering av coronaviruspandemin och sjukhus kommer inom kort att inleda första fasen i vaccinationsprogrammet, säger han enligt The Guardian.

EU kan godkänna härnäst

USA och Europa väntas följa efter Storbritannien och godkänna vaccin kommande veckor. USA har beställt 100 miljoner doser och Europa 200 miljoner doser, skriver The Guardian.

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström säger till TT att Storbritanniens beslut inte påverkar EU:s process. Men kallar det hoppingivande:

– Nu har vi fått ett första godkännande och det ger ytterligare hopp om att även EU godkänner det här vaccinet, säger han till TT.

– Det är möjligt att det här vaccinet blir godkänt av EU-kommissionen före årsskiftet, antingen före jul eller i mellandagarna.

Pfizers vaccin ska förvaras i minus 70 grader för att inte förgås. Enligt företaget klarar det dock upp till fem dagar i kylskåp, i mellan 2 och 8 grader Celsius.

Redan nästa vecka ska massvaccineringarna börja, enligt Storbritanniens hälsominister Matt Hancock.
Foto: Heiko Junge/TT
Redan nästa vecka ska massvaccineringarna börja, enligt Storbritanniens hälsominister Matt Hancock.

PODD Så ska du tänka kring hälsoångesten

Aftonbladet Daily, med psykologen Susanna Österman.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE