Bodström delade ut extra miljoner till Allras ägare

Stockholms blivande landshövding Thomas Bodström ska ha godkänt extra vinstutdelning till pensionsbolaget Allras ägare, rapporterar Expressen/DiTV.

Samtidigt misstänks Allra ha förskingrat hundratals miljoner kronor från pensionsspararna.

– Han borde inte ha varit påtänkt som landshövding, säger Sophie Nachemson-Ekwall, doktor i ekonomi vid Handelshögskolan.

Thomas Bodström.
Thomas Bodström.

Thomas Bodström, advokat och tidigare socialdemokratisk justitieminister, riskerar att bli stämd för sin inblandning i det skandalomsusade fondbolaget Allra, där han satt som styrelseledamot fram tills i vintras.

Nu rapporterar Expressen/DiTV att ex-ministern i höstas signerade ett beslut som godkände en extra vinstutdelning till Allras ägare – på 20 miljoner kronor.

Med sina namnteckningar ska Thomas Bodström och resten av styrelsen ha intygat att man satt sig in i bolagets ekonomiska situation och att den extra utdelningen till ägarna var "försvarlig".

Samtidigt misstänks pensionsbolaget för att ha förskingrat hundratals miljoner kronor från pensionsspararna.

Kräver att utnämningen dras tillbaka

Pensionsmyndigheten har stämt Allras ägare och styrelse – och ett 50-tal medarbetare har, som privatpersoner, krävt att Bodströms utnämning till Stockholms landshövding dras tillbaka.

Även Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt och Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson har krävt att utnämningen stoppas.

Civilminister Ardalan Shekabari (S) har sagt att Bodströms tidigare uppdrag inte påverkar ”hans möjligheter att leda länsstyrelsen i Stockholm” – men Sophie Nachemson-Ekwall, doktor i ekonomi vid Handelshögskolan, är av en annan åsikt.

– Han borde inte ha varit påtänkt som landshövding. Det är bara på grund av mycket goda politiska kontakter som han fick uppdraget, säger hon till Expressen.

– Vi pratar om en person som varit på fel ställe, har lierat sig med fel kompisar och sedan får ett fint jobb efteråt. Att det ser ytterst märkligt ut i allmänhetens ögon borde regeringen fånga upp och respektera.

Arvode på en kvarts miljon kronor

Allra ska i flera år ha varit ett pensionsbolag känt för aggressiva säljmetoder och usla avkastningar. Enligt Expressen ska affärstidningar ha beskrivit bolagsmännen i fondbolaget som "pensionsgamar".

Det var under denna tid som Thomas Bodström valdes in i styrelsen. För sina nio månader i styrelsen ska han enligt Expressen ha fått en kvarts miljon kronor.

Publisert:

LÄS VIDARE