Så spionerar apparna på dig – när du sover

avGustaf Tronarp, Martin Schori

NYHETER

Apparna din telefon övervakar dig, till och med när du befinner dig i drömlandet.

Forskning vid Karlstads universitet visar att programmen läser av personlig information även om du inte använder mobilen.

– Apparna sover aldrig, säger doktoranden Nurul Momen till P4 Värmland.

Foto: Solum, Stian Lysberg / TT NYHETSBYRÅN
Även när du laddar mobilen på natten övervakas du samtidigt av flera appar.

Kanske har du vant dig vid tanken att apparna i mobilen samlar in data om dig när du använder dem. Måhända har du även resignerat inför faktumet att denna information kan spridas till typ världens alla hörn via företag med flashiga kontor på den amerikanska västkusten.

Men nu kan forskare vid Karlstad universitet visa att din telefon kartlägger dig även när du lagt ifrån dig den.

Kan använda mikrofonen

Doktoranden Nurul Momen har tillverkat en programvara som kartlägger Android-appars aktivitet, rapporterar P4 Skaraborg. Han har kommit fram till att mobilen ständigt läser av personlig data som kontaktlistor, sms-meddelanden och platsinformation. Appar kan till och med använda telefonens mikrofon, även när du lagt ifrån dig den på nattduksbordet.

Liknas vid buggning

Enligt Lothar Fritsch, docent i datavetenskap, kan detta liknas vid att vi skulle låta vilt främmande människor avlyssna vårt hem.

– Även om jag inte använder appen och telefonen ligger på ett bord är apparna aktiva. De vaknar upp och tillskansar sig min privata information, vad jag har sparat, var jag har varit och så vidare. Vi vet inte varför, men det är vi intresserade att ta reda på mer om, säger doktoranden Nurul Momen till P4 Värmland.

Vilka uppgifter som apparna får tillgång till regleras i användaravtalen. De är det dock få som läser, och villkoren kan ändras efterhand.

– Om jag hade jobbat för en säkerhetstjänst i en fientlig makt är det ju perfekt att bara uppdatera en app och bruka mikrofonen, säger Lothar Fritsch till radion.

Så kartläggs du av Facebook 01:21
ARTIKELN HANDLAR OM

Teknik

Android