SMHI varnar för stora mängder regn

NYHETER

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för kraftigt regn i kustbandet i Gävleborg och Uppland.

I Gävle har det kommit drygt 54 millimeter nederbörd under det senaste dygnet. Det har lett till att flera vägar översvämmats, rapporterar Gefle Dagblad.

1 av 2 | Foto: Roger Nilsson
Stora mängder regn i Gävle.

I mellersta Sverige torde helgens väder på ett mycket bokstavligt sätt ha spolat bort alla tvivel om att hösten verkligen är här.

Och måndagen började inte mycket bättre. SMHI utfärdade en klass 1-varning för stora regnmängder längs kusten i Gävleborg och Uppland. Enligt prognosen kan det komma så mycket som 35 millimeter nederbörd. Det innebär att stora vattensamlingar kan bildas, dagvattenledningar riskerar att bli överfyllda och källare kan bli översvämmade.

Bil fast i vatten

Gävle har redan knäckt den prognostiserade siffran. Där har det kommit över 54 millimeter nederbörd det senaste dygnet. På flera håll har vägar och villakällare svämmat över. Under Södra Skeppsbron fastnade en bil i stora vattenmassor, rapporterar Gefle Dagblad.

I västra Sverige orsakade vatten i mer fryst form problem. Tidningen GT rapporterar att en bil körde i ett vägräcke mellan Vårgårda och Herrljunga. Enligt räddningstjänsten ska det ha varit glashalt på sträckan.

Tre årstider – på samma gång

Sett till landet som helhet har vi just nu den märkliga situationen att det råder tre årstider på samma gång. Hösten dominerar, men sommaren behåller greppet på några ställen längst ner i Skåne. Samtidigt ställde sig vintern i farstun i fjällen i Dalarna och Härjedalen, där det varit minusgrader de senaste dygnen.

ARTIKELN HANDLAR OM

SMHI

Väder