Massdemonstrationer i Ryssland – på Putins födelsedag

Idag fyller den ryske presidenten Vladimir Putin 65 år.

Samtidigt har oppositionsledaren Aleksej Navalnyj kallat till massdemonstrationer över hela Ryssland.

Aktionen har ironiskt kallats för ”en födelsedagspresent” till presidenten. Och polisen har på förhand gått ut och sagt att man ska bekämpa de otillåtna demonstrationerna med stränghet.

Dagens demonstrationer var en improviserad aktion från Navalnyjs sida.

Det var den 4 oktober som uppmaningarna publicerades på oppositionsledarens sociala medier, strax efter att han dömdes till 20 dagars fängelse för att ha ordnat otillåtna demonstrationer i staden Nizjnij Novgorod.

Han har kallat aktionen för en ”födelsedagspresent till presidenten” och uppmanat folk att samlas ute på gatorna.

Demonstrerar i 80 ryska städer

Lördagens sammankomster planeras att genomföras i 80 ryska städer. På de flesta håll har man fått avslag att mötas lagligt.

Rysk polis har på förhand understrukit allvaret i att ordna otillåtna demonstrationer och sagt att man kommer att ”bekämpa dem med stränghet”.

Ändå samlas demonstranterna på gatorna. Enligt tidningen Novaja Gazeta, har polisen hittills endast genomfört enstaka gripanden. Dock greps flera lokala arrangörer redan för några dagar sen.

Den största sammankomsten planeras i Moskva. Demonstrationen kommer att gå av stapeln klockan 18 lokal tid. Men redan timmar innan har stora massor människor samlats på Tverskaja-torget i centrala staden.

Demonstrant har lämnat ”presenter” till Putin

Utanför presidentens administration har en okänd demonstrant lämnat flera stora, vita inslagna paket. På dem har man skrivit budskap som: ”Rättegång” och ”Maktbyte”. Dessa ”presenter” har forslats bort av polis, rapporterar Novaja Gazeta.

Samtidigt rapporterar ryska, statliga medier om president Putins födelsedag. Kreml verkar inte ha planerat något offentligt firande av 65-årsdagen, men man skriver om alla grattishälsningar som han fått av bland annat Serbiens och Finlands presidenter.

Publisert:

LÄS VIDARE