Hackerattack mot samhällsviktiga aktörer

Uppdaterad 2023-02-20 | Publicerad 2023-02-19

Hackergruppen ”Anonymous Sudan” har varnat för att de ska utföra angrepp mot flera samhällsviktiga verksamheter och myndigheter under morgonen.

SOS Alarm, Vattenfall, Energimyndigheten, Kivra och MSB:s hemsidor har haft problem.

– Jag har kollat med ansvariga och vi är medvetna, hackerattacken slår brett mot svenska infrastruktur. Vi hjälper de som är värst drabbade, säger Emelie Ruud, presskontakt på MSB.

Hackergruppen ”Anonymous Sudan” har varnat för att de ska utföra ytterligare ett angrepp mot flera myndigheter och företag i Sverige på söndagen.

Hackergruppen har publicerat en lista på Telegram där de skriver att angreppen bland annat riktas mot Vattenfall, Bank-id, Försvarsmakten och Telia.

Aftonbladet upplever problem med att försöka komma in på Vattenfall, Energimyndighetens hemsidor och MSB, men att det ibland fungerar som vanligt.

– Vi är medvetna om att det är problem att komma in vattenfall.se just nu och jobbar på att lösa det, säger Markus Friberg, presschef på Vattenfall till Aftonbladet.

PLUS: De har kartlagt hackarna – det vet vi om gruppen

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, säger att de också drabbats av störningar på hemsidan.

– Vi var medvetna om att det har uttalats hot under dagen och nu fick vi också en släng av det. Hackerattack slår brett mot svensk infrastruktur, säger Emelie Ruud, presskontakt på MSB.

Under eftermiddagen var det störningar för ytterligare myndighetssajter, bland andra för Sveriges domstolar och Kronofogdemyndigheten. Även SL:s och Gotlands energis hemsidor låg nere.

Anonymous Sudan påstår sig ligga bakom en rad attacker mot svenska mål. Gruppen dök upp i slutet av januari och utmålar sig själva som en muslimsk hackergrupp. De säger sig protestera mot koranbränningen i Stockholm.

Tekniska problem för SOS Alarm.

Påstår sig ligga bakom flera it-attacker

Anonymous Sudan har bland annat tagit på sig överbelastningsattacken mot SAS och en rad flygplatser över hela landet. SAS hemsida och app kraschade vid tillfället och kunder över hela Norden fick fel biljett när de loggade in på sitt konto.

Flera svenska universitet såsom KI, KTH och Luleå tekniska universitet drabbades även av överbelastningsattacker på måndagen. På tisdagen var det angrepp mot svenska mediehus.

Hackergruppen uppger att de ständigt riktar in sig på nya mål. I ett inlägg på meddelandeappen Telegram skriver de att attackerna kommer att pågå till tisdag.

Företaget Truesec som hanterar cyberattacker har kartlagt hackergruppen sedan januari. På söndagen konstaterar Truesec att de ser att flera sajter och företag drabbats av störningar på sina hemsidor.

DDOS-attacken eller överbelastningsattacken som användes mot SAS är vanligt bland ryska hackergrupper.

Texten uppdateras

Hackergruppen ”Anonymous Sudan” har varnat för att de kommer att utföra attacker mot Sverige.

Under söndagen har flera svenska samhällsviktiga verksamheters, myndigheters och företags hemsidor legat nere eller haft stora problem.

Här rapporterar vi löpande om vilka sajter som är drabbade.

 • Nora Fernstedt
  19 feb 2023

  För tillfället ligger Telias hemsida nere.

  Hackergruppen Anonymous Sudan skriver i ett meddelande på Telegram att de har angripit infrastrukturen hos svenska telebolag, och nämner bland annat Telia.

 • Vilma Stockvall
  19 feb 2023
  Svenska kraftnäts hemsida.
  Svenska kraftnäts hemsida.

  Ytterligare hemsidor ligger nere som hackergruppen sagt att de ska attackera.

  Just nu går det inte att komma in på Svenska kraftnäts hemsida, och tidigare under kvällen låg Energimyndighetens sajt nere.

 • Anna Sjögren
  19 feb 2023
  SL-appen.
  SL-appen.

  Just nu är det problem med att komma in på domstol.se.

  "På grund av tekniska problem går det inte att nå Sveriges Domstolars webbplats", står det på hemsidan.

  Flera andra hemsidor har störningar. Bland andra SL:s sajt och reseapp liksom KTH:s och Gotlands energis hemsida.

  Anonymous Sudan har tidigare varnat för "en väldigt stark attack" under eftermiddagen och nämner bland annat domstol.se, sl.se, gotlandsenergi.se och kth.se.

  I ett meddelande på Telegram skriver gruppen att man kommer att attackera våldsamt tills att de "tar ner allt".

 • Frida Westergård
  19 feb 2023
  I Kivras app. Foto: Skärmdump
  I Kivras app. Foto: Skärmdump

  Det är fortfarande problem att komma in på Kivras hemsida. Samma felmeddelande kommer upp: ”Error: Server Error”

 • Anna Sjögren
  19 feb 2023

  Flera sajter verkar nu vara uppe igen efter de tidigare störningarna.

  Hemsidorna för MSB, Energimyndigheten, Saab, Tele 2 och SOS Alarm ser ut att fungera som vanligt.