Födande kvinna baddades med kaffe i underlivet

Publicerad 2022-09-23

Under en förlossning i Dalarna blev en kvinna baddad med kaffe i underlivet. Barnmorskan har förklarat sig med att kaffe ofta används i Tyskland för att minska risken för bristningar. OBS! Genrebild.

Kaffedoft skapar en ”hemtrevlig miljö” som kan ”skapa fina minnen”.

Det hävdar barnmorskan som använde kaffe för att badda en kvinnas underliv.

Nu kritiseras hon av Ivo.

Under en förlossning i Dalarna blev en kvinna baddad med kaffe i underlivet.

Barnmorskan har förklarat sig med att kaffe ofta används i Tyskland för att minska risken för bristningar i mellangården.

Kaffedoften skapar också en ”hemtrevlig miljö” som kan ge lite mer trygghet i sjukhusmiljön – något som patienten hade efterfrågat, enligt barnmorskan.

Rådet: Bada i lavendelolja

Vid ett annat tillfälle rådde hon en kvinna att bada i lavendelolja eller ringblomma för att lindra vaginala besvär efter förlossningen.

Nu kritiseras barnmorskan av Ivo för att i två fall för att inte ha agerat i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet.

Samma barnmorska förekommer i flera patientärenden. Bland annat gav hon en födande kvinna fel dos läkemedel som används för igångsättning, skriver Ivo. För det kritiseras hon för bristande läkemedelshantering.

Blev avstängd

Barnmorskan anmäldes till Ivo i början av förra året. I anmälan radades klagomål upp från både kollegor och patienter. Bland annat finns flera avvikelserapporter om ”medicinskt slarv”.

Hon förekommer också i en lex Maria-anmälan efter en riskförlossning där bristande kommunikation ledde till komplikationer för barnet. För det blev hon tillfälligt avstängd från sitt arbete.

Barnmorskan har nu lämnat sin tjänst hos Region Dalarna, skriver Falu-Kuriren.