Trump överklagar domstolsbeslut om immunitet

Tina Magnergård Bjers/TT

Grim Berglund/TT

Publicerad 2024-02-06

USA:s förre president Donald Trump. Arkivbild.

Donald Trump har inte åtalsimmunitet i fallet som rör uppvigling till uppror i samband med den dödliga kongresstormningen i januari 2021, beslutar en federal appellationsdomstol.

Expresidenten överklagar beslutet.

”Utan fullständig immunitet fungerar ingen amerikansk president”, skrev Trump med stora bokstäver på egna plattformen Truth Social inför domslutet.

– Högsta domstolen kommer tvingas att ta upp fallet, konstaterar Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

– Och Trump kommer att svara som han alltid gör, att det handlar om en häxjakt.

Domstolens utslag är ändå ett stort nederlag för Trump, som har ett jättelikt övertag i kampen om Republikanernas presidentkandidatur.

Beslutet rör det federala åtal som den särskilde åklagaren Jack Smith väckte i fjol med anledning av Donald Trumps försök att få valresultatet 2020 ogiltigförklarat.

Åtalet omfattar fyra åtalspunkter med bäring på stormningen av Kapitolium i januari 2021 och anses vara det tyngsta av de pågående rättsprocesserna mot expresidenten.

Mot Högsta domstolen

Frågan som tre domare nu tagit ställning till är huruvida en president kan åtalas för handlingar som begåtts under tiden i Vita huset efter att dennes mandatperiod löpt ut.

Svaret, enligt dem, är ja. Domstolen ger Trump fram till den 12 februari att överklaga till Högsta domstolen (HD).

Donald Trump var fortfarande president när han den 6 januari 2021 höll ett politiskt massmöte på temat ”Rädda USA” där han upprepade sina felaktiga påståenden om systematiskt valfusk i presidentvalet 2020. Vid mötet uppmanade han sina anhängare att gå till kongressen, som stod i begrepp att bekräfta Joe Bidens seger, och ”fajtas utav helvete”.

Jack Smith har tidigare begärt att HD ska snabbehandla frågan om huruvida Trump har rättslig immunitet, något domstolen avvisat.

Påverkas väljarna?

Vad Donald Trump anser är solklart och hans mest trogna så kallade Maga-anhängare håller sannolikt med honom.

Frågan är om de oberoende mittenväljarna påverkas.

– De lojala som står på Trumps sida verkar vara helt oberörda av alla juridiska problem. Men det finns en grupp som kan byta parti och som övergav honom 2020. Skulle bli Trump dömd kan det bli svårt att få tillbaka deras stöd, säger Dag Blanck.

ANNONS