Pingstpastorn drar kyrkan upp i rätten

Pingstpastorn hamnade i blåsväder efter en video där han bjöd in till omvändelseterapi.

För en månad sen fick han sparken.

Nu drar han församlingen inför rätta – sponsrad av en kristen riskkapitalist.

Josef Barkenbom.
Josef Barkenbom.

Pingstpastorn Josef Barkenbom – känd från bland annat dejtingprogrammet Tro, Hopp och Kärlek i SVT – la ut en video på Instagram i början av juni där han bjöd in till ”omvändelseterapi”. Videon väckte stor uppmärksamhet, men enligt Barkenbom var den ironiskt menad och skulle ses som ett svar på den granskning Aftonbladet gjorde under våren kring omvändelseterapi för homosexualitet.

– Det var därför jag gjorde inlägget. Det här med att jag skämtade om omvändelseterapi och att vi omvänder folk till Jesus, det är inget konstigt med det. Alla har vi synd och behöver omvända oss, sa han till tidningen Dagen den gången.

Efter videon arbetsbefriades han av församlingen i Solna, ett beslut han inte har någon förståelse för, säger han.

– Man borde inte ha gjort någonting bara fortsatt. Det gör väl ingenting? Att vissa blir sura för vår tro, det kan vi inte ändra oss för.

Köper inte Pingstkyrkans förklaring

Efter att han varit arbetsbefriad sedan i juni beslutade Pingstyrkan att säga upp honom på grund av arbetsbrist i början av december. Men den förklaringen ger Josef Barkenbom inte mycket för, utan han tror snarare att det handlar om att kyrkan vill tysta honom och göra sig av med obekväma personer. Han beskriver det som att ”Klassisk kristen tro är under attack från delar av frikyrkan”. Med det menar han bland annat synen på homosexualitet där han skriver att ”utlevd homosexualitet är en synd”.

– Jag tror egentligen det handlar om att mitt inlägg fick så stor uppmärksamhet. Delar av kristenheten är mer intresserad av att vara populär i samhället än att följa bibeln, då försöker man ta bort mig och andra som mig.

Drar kyrkan i rätten

Eftersom han anser att uppsägningen skett på grund av att han blivit obekväm och inte arbetsbrist har han lämnat in en stämningsansökan till Solna Tingsrätt.

– Det är tråkigt att det ska behöva gå så här långt, men om inte jag och andra fightas för det vi tror på, kommer ingen annan göra det. Att bli av med sin anställning på grund av ett sådant här instagraminlägg är att bryta mot lagen. Det blir en attack mot yttrandefriheten.

Backas av kristen riskkapitalist

Han stöttas av riskkapitalisten Kjell-Roger Holmström, som av tidningen Dagen beskrivs som ”en finansiell makthavare inom den pingstkarismatiska delen av kristenheten”. Han har lovat att täcka rättegångskostnaderna om Barkenbom skulle förlora i rätten.

– Vi har känt varandra ganska länge, vi delar samma åsikter i det här och han tycker också det är fel att man säger upp mig på fel grunder, säger Josef Barkenbom.

Aftonbladet har försökt nå Kjell-Roger Holmström utan framgång, men till tidningen Dagen motiverar han beslutet.

– Jag tycker inte att en pastor ska bli uppsagd på grund av att han inte delar en teologisk uppfattning när det gäller vad som är synd eller inte synd.

Pingst avviker från den rätta tron

Kjell-Roger Holmström har kritiserat Pingströrelsen för att röra sig bort från den rätta tron. Bland annat vill han gå i ”kraftfull strid” mot att församlingar som vägrar viga homosexuella ska mista vigselrätten och att Pingst ska säga nej till bidrag från Sida om det innebär att de måste ”exportera synden abort ihop med att vi bedriver mission.”

Tystnad från församlingen

Pastorn och församlingsföreståndaren Manuel Henriquez vill inte svara på Aftonbladets frågor eller kommentera Josef Barkenboms anklagelser utan skriver i ett mejl:

”Som arbetsgivare uttalar vi oss inte om personalärenden. Med tanke på att vi är i en pågående process, avstår vi från att uttala oss om den eller kommentera något som har med den att göra.”

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN