Norska aktieskandalen: Solberg hänger löst – efter mannens affärer

Publicerad 2023-09-22

Erna Solberg med maken Sindre Finnes.

Norska regeringen skakas av flera aktieskandaler.

Høyre-ledaren Erna Solberg är en av de som hamnat i blåsväder – på grund av hennes mans aktiehandel.

Nu kan hennes dagar som partiledare vara räknade.

– Det gör ont i mig att veta att många litat på mig – men att jag inte varit tillräckligt noggrann hemma, säger Erna Solberg till norska VG.

Avslöjanden om aktieskandaler har haglat i Norge den senaste tiden. Det har kommit fram att flera ministrar i den nuvarande och tidigare regeringen gjort anmärkningsvärda aktieköp.

Bland annat har landets utbildningsminister, Ola Borten Moe, avgått efter att det avslöjats att han köpt aktier i den norska vapenkoncernen Kongsberg – samtidigt som regeringen beställt vapen.

Det har även stormat kring utrikesminister Anniken Huitfeldt efter att det framkommit att hennes make gjort en mängd aktietransaktioner under hustruns tid som minister.

Erna Solberg intervjuas av norska NTB efter avslöjandena om maken Sindre Finnes aktiehandel.

Förra veckan var det Norges tidigare statsminister Erna Solbergs tur att hamna i blåsväder. Då avslöjades det att hennes man, Sindre Finnes, gjort 3 650 aktieaffärer mellan 2013 och 2021 – under Solbergs tid som statsminister – och nu misstänks för insiderbrott.

Avslöjandet gjordes av norska affärstidning E24.

Sindre Finnes ska ha tjänat omkring 1,8 miljoner norska kronor på affärerna. Han anklagas även för att ha sålt ut bolag i syfte att dölja omfattningen av aktiehandeln – både för sin maka och för omvärlden.

”Otroligt”

Solberg och Finnes har varit gifta sedan 1996 och har två barn tillsammans.

Enligt Solberg ska hon inte ha vetat om makens aktiehandel.

– Jag tycker att det är otroligt att detta har hänt. Vi har haft ett långt äktenskap med upp- och nedgångar, som alla andra gifta par. Det här är en svår nedgång, säger Erna Solberg till norska VG.

Finnes och Solberg vid norska kommunvalet 2019.

Sindre Finnes ska bland annat ha sålt ett stort antal aktier samma dag som hans maka tog beslutet att Norge skulle stängas ner på grund av pandemin.

Kan förlora jobbet

Nu hänger Erna Solberg löst som partiledare.

– Detta är väldigt smärtsamt. Det gör ont i mig att veta att många litat på mig – men att jag inte varit tillräckligt noggrann hemma, säger Solberg till VG.

Själv säger Solberg att hon vill fortsätta leda Høyre. Men att det inte är upp till henne utan till partiet att avgöra.

Öppen för granskning

Enligt Solberg att hon är öppen för att dela med sig av dokument från tiden som statsminister. Detta så media och de andra partierna kan granska hennes ekonomi under den tid som Sindre Finnes köpte och sålde aktierna.

– Hon är öppen för att ge pressen möjlighet att se dem eftersom man önskar det, säger Høyres presschef Cato Husabø Fossen till nyhetsbyrån NTB.

Sindre Finnes själv har valt att inte svara på pressens frågor. Han nekar till anklagelserna att han skulle ha fått insideinformation från sin maka.

ANNONS