FN: 289 barn döda på Medelhavet hittills i år

TT-AFP

Publicerad 2023-07-14

Uppskattningsvis 11 600 barn gjorde under de första sex månaderna av 2023 överfarten över Medelhavet till Europa. Arkivbild.

Under första halvåret i år har 289 barn mist livet när de försökt ta sig över Medelhavet till Europa. Det uppger FN:s barnorganisation Unicef. Siffran är dubbelt så hög som för samma period 2022.

Verena Knaus, global chef för migration och förflyttning på Unicef, säger att det verkliga antalet döda sannolikt är högre eftersom många kapsejsade båtar på Medelhavet inte lämnar några överlevande.

– Dessa dödsfall kan absolut förebyggas, säger hon och efterlyser fler säkra, lagliga och tillgängliga vägar för barn att söka skydd i Europa.

Och under de första tre månaderna av 2023 registrerades cirka 3 300 barn – 71 procent av alla barn som anlände till Europa via Medelhavet – som ensamkommande.

– Många barn från länder som Guinea, Senegal, Gambia, Syrien och till och med Afghanistan gör resan själva under flera månader för att nå Libyens eller Tunisiens stränder. Längs vägen riskerar de att utsättas för våld, tortyr, trafficking, utnyttjande och våldtäkter, särskilt flickor är utsatta, säger, Verena Knaus.