Brittiska stridsvagnar till Ukraina

TT

Publicerad 2023-01-14

Stridsvagnarna är av typen Challenger 2. Arkivbild.

Storbritannien kommer att skicka stridsvagnar av typen Challenger 2 till Ukraina, bekräftar premiärminister Rishi Sunak enligt BBC.

Det handlar om runt tio stridsvagnar och beskedet ska ha lämnats av premiärministern till Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i ett telefonsamtal under lördagen.

”Jag tackar för detta beslut som inte bara kommer att göra oss starkare på slagfältet, utan även skicka rätt signaler till andra samarbetspartner”, kommenterar Zelenskyj på Twitter.

De två ledarna talade också om vikten av att fortsätta trycka tillbaka Ryssland på slagfältet och sänka den ryska moralen.

I Ryssland faller beslutet inte i god jord – att skicka brittiska stridsvagnar till Ukraina kommer endast ”intensifiera” konflikten, meddelar den ryska ambassaden i Storbritannien.

”Att föra stridsvagnar till konfliktzonen är långt ifrån att avsluta fientligheterna, och kommer bara att tjäna till att intensifiera stridsoperationerna och generera fler offer, inklusive civilbefolkning”, skriver ambassaden i ett utlåtande.

Storbritannien ska även förse det krigsdrabbade landet med ytterligare artillerisystem.

Ukraina hoppas också det brittiska beslutet ska göra att Tyskland till slut godkänner att andra länder exporterar deras Leopard 2-stridsvagn.

ANNONS