Storbråk mellan partierna efter höjd ålder för epa-traktorer: ”Ohederligt”
Uppdaterad 2024-03-01 | Publicerad 2024-02-29
Åldersgränsen för A-traktorer kan snart höjas efter beslut i EU-parlamentet på onsdagen.
Nu har ett storbråk brutit ut om vad de svenska parlamentarikerna egentligen röstade på, där SD beskyller S för att föra folket bakom ljuset.
Aftonbladet har kartlagt turerna om epa-omröstningen i Bryssel.
På måndagen uppstod en perfekt storm för försvarare av samarbetet i EU.
I Bryssel samlades parlamentet för att rösta om en rad frågor rörande trafiksäkerhet.
En av punkterna skulle visa sig av stor vikt för Sverige: åldersgräns för A-traktorer, också kända som epa-traktorer.
Parlamentet röstade för ett förslag som innebär att åldersgränsen ska höjas från 15 till 16 år. Ett bakslag för Sveriges ungdomar.
Samtliga partier, förutom MP, beklagade resultatet – trots att de röstade olika i parlamentets plenum.
– Beklagligt, sa Moderaternas Tomas Tobé.
– Jag är förbannad, sa Centerns Emma Wiesner.
– Det har varit en kamp, slog socialdemokraten Heléne Fritzon fast.
S, L och MP röstade för förslaget i sin helhet.
KD, SD, M och C röstade emot.
V la ner sina röster.
339 röster för, 240 röster emot och 37 nedlagda röster.
SD till attack mot S: ”Inte tillräckligt viktigt”
Partierna har olika förklaringar till varför de röstade som de röstade och nu har ett storbråk brutit ut om vad omröstningen egentligen innebar.
SD:s Charlie Weimers anser att S försöker lura folk genom att påstå att partiet kämpat emot åldershöjningen.
– De försöker göra sig till de största förkämparna för epa-ungdomen i Sverige. Det stämmer ju helt enkelt inte. Då hade de röstat nej i slutvoteringen, säger han.
– Socialdemokraterna röstade för den svenska linjen i delvoteringarna, men det var inte tillräckligt viktigt för dem att göra det till nyckelvoteringar och de tryckte på gröna knappen så att de här höjningarna av åldersgränsen blir parlamentets förslag i de kommande förhandlingarna med rådet och kommissionen.
V-ledamoten röstade fel
EU-parlamentet röstade i olika delfrågor i förslaget. Samtliga svenska partier ställde sig emot åldershöjningen. Men omröstningarna förlorades av de svenska partierna.
Så snurrigt är systemet med omröstningarna att Vänsterpartiets Malin Björk röstade fel i tre av fyra delomröstningar.
– Jag röstade fel. Det stod fel i min röstlista, säger Malin Björk.
Vänsterpartisten försökte reparera malören genom att i efterhand justera sin röst. På pappret ser det nu ut som att V ställde sig emot åldershöjningen, men i praktiken gör det ingen skillnad.
– Jag hade lagt ett eget ändringsförslag just om epa-traktorerna, så det råder inget tvivel om vårt ställningstagande där, säger Malin Björk.
S: Ingen förutsättning att fälla förslaget
Heléne Fritzon är Socialdemokraternas toppnamn i EU-parlamentet.
S röstade emot delen om höjd åldersgräns, men röstade för helheten. Anledningen är att det fanns delar om trafiksäkerhet som var bra, säger S-toppen.
– Men vi kommer inte att ge upp arbetet med för att våra ungdomar på svensk landsbygd ska få ta sitt kort när de är 15, säger hon.
Hur gör ni det?
– Vi har våra förhandlare från den socialdemokratiska gruppen där vi kommer att fortsätta jobba för att man ska föra fram detta. Men jag förväntar mig också att man från svenska SD-ledda regeringens sida tar sin del av ansvaret och driver det svenska intresset som bör vara att behålla gränsen på 15 år.
Om det här hade fallit i helheten så hade ju parlamentet varit tydligare med att man inte godtar åldersgränsen också?
– Det fanns inte på kartan. Det fanns inte någon som helst förutsättning att fälla detta, tyvärr. Jag önskar att man hade fått igenom 15-årsgränsen men även de andra bra delarna. Men jag vill inte vara med och fälla de bra förslagen.
Centerpartistens attack: ”Ohederligt”
Centerpartiets parlamentariker Emma Wiesner har en annan syn på saken.
– Det här visar att man inte gör allt man kan för att stoppa det här, säger hon.
– Man är så hårt ute i media om det här, men det är ohederligt. Man hade kunnat använda den politiska tyngden till att rösta nej till helheten för att visa att förhandlingsmandaten är svagt och bättre kräva förändring. Chanserna nu för att förändra är minimala.
Till saken hör att Sverige har en usel förhandlingsposition i frågan om A-traktorerna.
Kommissionen har länge varit skeptiska till Sveriges reglering.
Sverige har under en längre tid kommit undan med förklaringen att fordonen kan användas i jordbruksverksamhet, men ett besök på OKQ8 i Rättvik en fredagskväll slår hål på det argumentet.
A-traktorerna används i desto större utsträckning av ungdomar på landsbygden eller i mindre städer, där kollektivtrafiken är skral.
Epa-frågan riktades till statsministern
Landsbygdsfrågor får centerpartister att rysa av välbehag.
Det bevisade Centerledaren Muharrem Demirok när han tog upp frågan om åldersgräns för epa-traktorer under en frågestund i riksdagen med statsminister Ulf Kristersson (M) på torsdagen.
– Kan statsministern och regeringen lova att ni kommer att göra allt för att åldersgränsen inte ska höjas? För nu är det stats- och regeringschefer som ska förhandla, sa Centerledaren.
Statsministern hänvisade till Europaparlamentets omröstning.
– När regeringen ska ta ställning i frågan så kommer regeringen också medverka för att vi ska behålla 15-årsgränsen, sa Ulf Kristersson.
Men Demirok var inte nöjd. Han klev ut ur kammaren och fortsatte ställa krav. Sverige måste lägga in veto i frågan, anser C-ledaren.
– Jag vill vara säker på att vi kan ha en linje från Sverige för att se till att det är 15-årsgränsen som gäller. Det här är en väldigt stor frihetsfråga för många.
– Någonstans måste man slå näven i bordet och säga att nu är det nog. Man får ta striden till sin yttersta spets och det förväntar jag mig att regeringen gör.
Inget parti protesterade så sent som i december
Det bör påpekas att inget parti är utan skuld.
I början av december höll riksdagens EU-nämnd möte inför ett rådsmöte där frågan om A-traktorerna togs upp.
Infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) var på resa med kronprinsessparet i Storbritannien så hans statssekreterare Johan Davidson fick hålla hov i ministerns ställe.
Statssekreterare Davidson gjorde klart den svenska ståndpunkten: Sverige måste acceptera 16-årsgräns för att överhuvudtaget få ha kvar A-traktorerna för kommissionen.
– Nu öppnas den här möjligheten. Det blir då ett år längre man får vänta, från 15 till 16 år. Man måste göra ett förarprov för B1-körkortet, men man kommer också att få köra i 45 kilometer i timmen. Det här är så att säga den räddning och det välbalanserade och även trafiksäkerhetshöjande förslag som finns för A-traktorerna. Det tycker vi är mycket bra.
Inget parti protesterade eller reserverade sig mot den svenska hållningen.
Men det var då det, nu är det alltså annat ljud i skällan.
Så, hur gör regeringen nu?
Infrastrukturminister Andreas Carlson skriver i en kommentar till Aftonbladet att det varit tydligt att varken kommissionen eller rådet går med på 15-årsgränsen för A-traktorer.
Nu ska alltså regeringen återigen ta upp bollen för att föra Sveriges sak i EU-rådet. Några löften om bibehållen 15-årsgräns ger Andreas Carlson inte.
– Förhandlingarna kommer nu fortsätta. De specifika texterna i förslaget förhandlas fortsatt och åldersgränsen är en fråga vi kommer att ha med oss i dessa förhandlingar. I förhandlingarna kommer regeringen arbeta för att reglerna ska bli så väl anpassade som möjligt efter svenska förhållanden, skriver ministern.