Prins Harry tvingas böta i mål mot pressen

TT

Uppdaterad 2023-12-12 | Publicerad 2023-12-11

Storbritanniens prins Harry, här på en bild från september, tvingas böta. Arkivbild.

Storbritanniens prins Harry har dömts att böta över 600 000 kronor efter att en domare inte ansett att prinsen har tillräckligt på fötterna att stämma tidningen Daily Mail och dess ägare för förtal.

Prins Harry och den brittiska pressen har mötts i rätten flera gånger det senaste året.

Det nu aktuella fallet gäller en artikel i Daily Mail som Harry anser har kränkt honom. Tidningen skrev i fjol att prinsen försökte dölja sina försök att fortsatt få skattebetalarna att betala det skydd han fått som del av kungahuset men nu inte får.

Han har därför stämt tidningsägaren Associated Newspapers.

Domaren i målet i London anser dock att tidningen har reella möjligheter att visa att prinsens uttalande varit missvisande och att artikeln i fråga inte är ärekränkande eller, som Harry hävdar, ”i grunden felaktig”.

Prinsen ska därmed betala domstolskostnader på 48 447 pund, motsvarande drygt 634 000 kronor.

Själva frågan om artikelns eventuella ärekränkande är inte avgjord, den ska avhandlas i domstolen först under sommaren 2024.

Prinsen försöker tillsammans med bland andra artisten Elton John även driva ett telefonavlyssningsfall mot Associated Newspapers – ett av tre liknande åtal.

I juni vittnade 39-årige Harry mot Mirror Group Newspapers (MGN), som bland annat driver The Daily Mirror och The Sunday People, i ett mål om olagliga telefonavlyssningar och att tidningar hade anlitat privatdetektiver som följt honom världen över.

Dessutom riktas anklagelser mot Murdoch-ägda News Group Newspapers, som driver bland annat The Sun, om telefonavlyssningar.