Dadgostars Natoattack mot Linde: Var oförberedd

Lindes svar: Blev inbjudna av Nato tack vare avtal

Publicerad 2023-04-15

Den svenska Natoansökan hålls gisslan av Turkiet.

Nu kritiserar V-ledaren Nooshi Dadgostar den tidigare utrikesministern Ann Linde (S) för att ha försatt Sverige i ett utpressningsläge.

– Det var bekymmersamt att Ann Linde var så pass oförberedd, säger hon i Ekots Lördagsintervju.

Finland är med, men Sverige står fortfarande i Natos väntrum. Varken Turkiet eller Ungern har godkänt ansökan i sina parlament. I Ekots lördagsintervju ger Nooshi Dadgostar sin syn på situationen.

– Den är mycket olycklig och vi varnade för detta för ett år sedan.

Hon säger att Vänsterpartiet, som är motståndare till Nato, var tydliga med att Sverige måste vara väl förberedda inför en ansökan. De ville se en bred analys av vad det skulle innebära säkerhetspolitiskt. För Sveriges försvarsförmåga, internationella åtaganden men också för relationen till länder som Turkiet och Ungern.

Något den dåvarande S-regeringen inte lyssnade på, enligt Dadgostar.

– Det slutade med att Ann Linde satte sig i en förhandling med Turkiet och skrev på ett avtal utan att vara så förberedd som man bör vara i en sådan situation, säger hon i intervjun.

Nooshi Dadgostar (V).

”Skapade utpressningssituation”

Hon är kritisk till hur både den tidigare och nuvarande regeringen svarat på Turkiets krav och utfall mot Sverige där regeringsföreträdare bland annat ställt krav på utlämningar och stopp för koranbränningar.

– Gång på gång har man mött upp utfall mot Sverige vilket har gjort att Erdogan velat ha mer och mer, säger hon och riktar även kritik mot nuvarande utrikesminister Tobias Billströms (M) sätt att hantera Turkiet.

Ann Linde har tidigare sagt att Turkiets motarbetande av den svenska ansökan var oväntad. En väl genomarbetad säkerhetsanalys hade visat att Turkiet tidigare har använt Nato för att utpressa länder, menar Dadgostar.

2009 blockade landet Anders Fogh Rasmussen som generalsekreterare för Nato i protest mot danska tidningars publiceringar av en karikatyr av profeten Muhammed.

Hon anser att S-regeringen aldrig borde skrivit under något avtal.

– Man skapade en utpressningssituation och det är mycket olyckligt och det är ett hot mot den svenska demokratin och det sätt vi styr landet. Vi ska inte ha en sådan påtryckning, säger hon.

Tidigare utrikesministern Ann Linde (S).

V-ledaren: Var fel att skriva avtal

Att Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg lät Turkiet och Sverige förhandla själva var också ett misstag, enligt V-ledaren. Istället borde vi ha förhandlat med Nato som organisation.

Ann Linde har tidigare uttalat sig om sin roll i Natoprocessen och sagt att man borde haft en plan B, C och D och haft med sig tanken om att Turkiet skulle kunna svänga i intervju med SvD i januari.

I en skriftlig kommentar till Aftonbladet säger hon att regeringen som hon satt i ”gjorde allt i sin makt för att stärka Sveriges säkerhet i en orolig tid”.

Lindes svar: Försiktig med att ta råd från V

Hon skriver att Sverige tack vare avtalet med Turkiet blev inbjudna som Natomedlem av de 30 medlemsländerna och fick säkerhetsförsäkringar från flera länder.

”Att påstå något annat är historielöst”, skriver hon.

”Man ska nog vara försiktig med att ta råd från Vänsterpartiet om utrikespolitiska frågor. Vänsterpartiet var det enda partiet i riksdagen som var emot att skicka vapen till Ukraina.”

Vänsterpartiet har velat se en folkomröstning om Natomedlemskapet, vilket det saknades en majoritet för i riksdagen. I nuläget driver partiet inte frågan om en folkomröstning aktivt, enligt Nooshi Dadgostar.