Förundersökning om polisskjutning läggs ner

TT

Publicerad 2023-05-09

Förundersökningen läggs ner. Arkivbild.

Polispatrullen åkte på ett larm om ett lägenhetsbråk – och en man i 45-årsåldern avled efter att polisen avlossat sitt vapen.

Ingripandet inträffade på en ort i Vimmerby kommun kvällen före julafton förra året, och i samband med händelsen träffades en polis i huvudet av ett tillhygge. Situationen upplevdes så hotfull att en polisman avlossade sitt vapen. Den skjutne mannen fördes till sjukhus där han senare avled.

Händelsen har utretts av polisens avdelning för särskilda utredningar, vilket alltid görs när polisen avfyrar sina tjänstevapen. Nu beslutar chefsåklagaren vid Särskilda åklagarkammaren att lägga ned förundersökningen av händelsen.

– Av de förhör och den tekniska undersökningen samt den rättsmedicinska undersökningen så framgår att poliserna befunnit sig i en nödvärnssituation, säger chefsåklagare Martin Tidén till TT och förklarar att lägenhetsinnehavaren kommit ut genom ytterdörren med en brandyxa i hand när poliserna ringer på.

– De uppfattar att han ska attackera dem., och han slänger också den där yxan. Då skjuter poliserna fyra skott varav ett träffar i benet. Två missar och ett touchar hans mage.

Följ ämnen i artikeln