Kaosväder mötte de svenska scouterna – 400 har fått värmeslag

Publicerad 2023-08-04

Tält står uppradade på världens största scoutläger i Sydkorea.

Världens största scoutläger är drabbat av minst sagt växlande väder.

Kraftigt regn gjorde att den svenska truppen fick skjuta upp sin resa.

Nu har en kraftig värmebölja svept in – 400 deltagare har fått värmeslag och myndigheter har skickat ut varningar.

– Man kan lugnt säga att det är väldigt varmt, säger scoutledaren Fredrik Larsson.

Omkring 43 000 scouter från 158 länder samlas nu i Buan, cirka 18 mil söder om Seoul i Sydkorea.

Det är på plats för att delta i Jamboree, världens största scoutläger.

Lägret invigdes officiellt under onsdagskvällen med bland annat en konsert och ljusshow. Från Sverige deltar 1 500 scouter och de skulle ha anlänt till platsen under tisdagen, men fick skjuta upp sin resa med en dag då kraftigt regn förvandlat platsen till lervälling.

Samtidigt pågår en värmebölja i landet och luftfuktigheten är hög.

– Värmen påverkar oss alla. Den gör att man får ta det lugnare, men vi har många ledare som ser till att alla ungdomar dricker och får skugga. Svenskarna är ovana vid värmen, säger Fredrik Larsson, scoutledare i Kisa och en av de som är med och arrangerar de svenska scouternas resa.

En värmebölja pågår i Sydkorea.

Extra sjukvårdspersonal

Redan under lägrets första dag uppges omkring 400 deltagare ha fått värmeslag, med symptom som huvudvärk, yrsel och utmattning. Generalsekreteraren för den kommitté som organiserar lägret har sagt att extra sjukvårdspersonal ska sättas in på grund av värmeböljan, bland annat ytterligare 30 läkare och 60 sjuksköterskor, rapporterar The Guardian.

– Om man mår dåligt får man hjälp av den koreanska organisationen. De har byggt upp ett sjukhus här och det finns vårdcentraler i varje delläger, där deltagarna bor. Vi har också med oss hälsopersonal från Sverige. Vår främsta prioritet är att deltagarna ska ha det bra, säger Fredrik Larsson.

Under onsdagen höjde Sydkoreas inrikesdepartement värmeböljan till den högsta nivån av vädervarningar. Det är första gången på fyra år som det har gjorts. Mass-sms har också skickats ut till medborgares telefoner med uppmaningen om att stanna inomhus, skriver The Guardian.

Under lägrets första dag ska ungefär 400 deltagare fått värmeslag.

Tar det lugnt

Många av scouternas aktiviteter sker utomhus, berättar Fredrik Larsson. Trots värmen tycker han att lägret fungerar bra och säger att de har ett lugnt tempo. Att det ska bli varmt har de vetat länge och är väl förberedda, berättar han.

– Vi bevakar utvecklingen av temperaturen och följer de rekommendationer vi får från lokala myndigheter. Vi ser fram emot ytterligare nio dagar med upplevelser. Det är häftigt att se ungdomarna träffa en massa folk. Vi hoppas att det blir riktigt roligt och att ungdomarna får ett minne för livet – trots värmen, säger Fredrik Larsson.