Sju personer har anhållits efter insats i Sundsvall

Flera sprängningar och ett planerat mord har stoppats i torsdagens polisräder i Sundsvall.

Sju personer har anhållits och flera vapen och narkotika har tagits i beslag.

– Jag och polisen i Sundsvall är lättade och mycket nöjda, säger vice chefsåklagare Karin Everitt.

Under torsdagen gjorde polisen flera större tillslag på ett antal adresser i centrala Sundsvall. Nu har sju personer gripits och anhållits, meddelar Åklagarmyndigheten.

Polisen har även tagit vapen och stora mängder narkotika i beslag. Man har även lagt beslag på vad man misstänker kan vara outlösta termosbomber.

Flera av personerna är misstänkta för bland annat förberedelse till mord, grovt vapenbrott, grovt narkotikabrott och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse samt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt brott.

– Jag och polisen i Sundsvall är lättade och mycket nöjda, vi har genom den här framgångsrika insatsen kunnat förhindra att flera grova våldsbrott skett. Bland annat ett mord och ett antal sprängningar, säger vice chefsåklagare Karin Everitt.

Personerna kommer förhöras under dagen.

Polisinsats i Sundsvall.
Polisinsats i Sundsvall.

Kopplas till konflikt i Stockholm

En kamp om kontrollen över narkotikahandeln i Sundsvall misstänks ligga bakom flera av de våldsdåd som skakat Stockholm under de senaste veckorna. Med anledning av det har polisen stärkt bevakningen av en rad platser i både Västernorrland och huvudstadsområdet.

Under torsdagen genomfördes ett flertal blixttillslag på flera håll, däribland Sundsvall där de sju personerna greps. En hyrbil skriven på en adress i Stockholmsområdet undersöktes också vid tillslaget, enligt Aftonbladets uppgifter.

Enligt polisen är insatsen ”en del i polisens intensiva arbete mot kriminella aktörer i Sundsvall”.

Planerade insatser efter spaningsarbete

Källor uppger för Aftonbladet att räderna har planerats under stort hemlighetsmakeri. De genomfördes huvudsakligen av den regionala insatsstyrkan.

– Vi har bistått framförallt genom att köra gripna personer till stationen, säger Hanna Stoltz, yttre befäl på polisen i Medelpad.

I Stockholmsområdet slog polisen till vid ett flertal adresser på torsdagen. Bland annat i Råsunda, norr om Stockholm, där två personer kunde gripas efter att ha försökt fly från polisen.

De båda personerna misstänks för grovt brott mot vapenlagen, enligt polisen.

Även i Sollentuna har polisen genomfört en insats för fyra personer kunnat gripas.

Publisert:

LÄS VIDARE