Fem punkter om terrordådet i Istanbul

Uppdaterad 2022-11-14 | Publicerad 2022-11-13

Minst sex personer har dött och 81 skadats i en explosion i Istanbul.

Den turkiska regeringen ser det som ett terrordåd.

Här är fem punkter om bombdådet.

1. Explosionen inträffar

Kring klockan 16.20 inträffade en explosion på huvudgatan Istiklal i Istanbul. Hundratals människor befann sig längs shoppingstråket. Filmer från platsen visar hur något exploderar vid en bänk intill en plantering i mitten av gatan.

2. Döda och skadade

Smällen från explosionen var öronbedövande och panik utbröt i folkvimlet. En stor insats med polisbilar, ambulanser och räddningsfordon skickades till platsen. Minst sex personer har dött och 81 personer skadats.

3. ”Sprid inte rykten”

Efter explosionen valde myndigheterna att begränsa internet och sociala medier. Det motiverades med att undvika att falsk information och rykten skulle få fotfäste. Medier fick ”sändningsförbud”.

”Sprid inte inlägg som kan orsaka rädsla och panik”, twittrade Istanbuls borgmästare Ekrem Imamoğlu.

4. Misstänkt bombkvinna

Under natten mot söndagen uppgav Turkiets inrikesminister Süleyman Soylu att en person gripits misstänkt för att vara den som placerat ut bomben.

Under måndagen släppte polisen en film där en kvinna grips. På filmen syns beväpnad polis ta sig in i en bostad och tvinga ner henne på golvet. Polisen kunde även gripa flera personer, enligt den turkiska statliga nyhetsbyrån Anadolu.

TRT Haber skriver att kvinnan i förhör erkänt att hon utbildats av kurdiska grupperna PKK, PYD och YPG.

5. Världsledare beklagar och fördömer

Det svenska utrikesdepartementet uppger att de följer utvecklingen och står i kontakt med det svenska generalkonsulatet.

Flera världsledare skickar kondoleanser, bland andra svenska statsministern Ulf Kristersson.

”Jag är djupt chockad av nyheterna om dagens explosion i hjärtat av Istanbul. Våra tankar är hon offren och alla som förlorat nära och kära. Vi står med Turkiet”, skriver statsminister Ulf Kristersson som nyligen besökte landets huvudstads Ankara.

ANNONS