Tonåringar döms för skott vid köpcentrum

Anna Karolina Eriksson/TT

Publicerad 2022-11-21

Huvudentrén till Gamlegårdens centrum i Kristianstad där skottlossningen inträffade förra året. Arkivbild.

Två unga män dömdes efter en skottlossning vid ett köpcentrum i Kristianstad till fleråriga fängelsestraff i tingsrätten.

Nu ändrar hovrätten straffen.

En tidigare dömd tonåring frias medan en annan – som pekats ut som skytt men friats – döms för mordförsök.

Minst 15 skott avlossades från en motorcykel utanför köpcentret Gamlegården på eftermiddagen den 3 augusti förra året. Nio personer fanns i skottlinjen och tre av dem, varav en är en äldre kvinna, skadades allvarligt vid dådet.

Tre unga män greps och åtalades för mordförsök samt framkallande av fara för annan. Motorcykeln kördes, enligt tingsrätten, av en då 21-årig man.

De två utpekade gärningsmännen, då 16 och 17 år gamla, som åkte med på motorcykeln åtalades även för grovt vapenbrott. Bara en av de utpekade unga skyttarna dömdes av tingsrätten – något hovrätten nu ändrar.

Saknas bevis

Fängelsedomen på sex år och elva månader för den tidigare dömde 18-årige skytten, som var 17 år när mordförsöket utfördes, kvarstår.

Nu döms även den andra utpekade skytten, som tidigare frikändes och som hunnit fylla 18 år, till sluten ungdomsvård i tre år och sex månader för mordförsök.

Däremot rivs det tolvåriga fängelsestraffet upp för den då 21-åriga motorcykelföraren, som hovrätten nu frikänner helt. Orsaken är att det saknas fullständiga bevis för att mannen faktiskt var den som körde motorcykeln. Hans DNA fanns visserligen på handtagen och han var ägare till den – ”men den kunde köras utan nyckel och hade använts av annan person dagen före skjutningen”, skriver hovrätten i sin dom.

Livstid om de varit vuxna

Hovrätten uppger i ett pressutskick att anledningen till de unga skyttarnas olika straff är skillnaden i ålder, samt att de skulle ha dömts till livstids fängelse om de varit vuxna vid tillfället för brottet.

Ytterligare två personer, en 24-åring och en 22-åring, åtalades eftersom de sett till att gärningsmännens kläder blev tvättade efter skjutningen. 24-åringen dömdes till åtta månaders fängelse för grovt skyddande av brottsling. Hans 22-åriga syster dömdes till höga böter. Domarna kvarstår för de båda, meddelar hovrätten.