Varning för kraftigt regn hävd – men mer på väg

TT

Publicerad 2023-07-01

SMHI:s gula varning i de sydligaste delarna av Norrland har nu hävts, men en del regn kan fortsätta komma. Arkivbild.

Den gula varningen för regn i de sydligaste delarna av Norrland har nu hävts. En del regn kan dock fortsätta i området under lördagskvällen – och mer kan vara på gång under söndagen, varnar SMHI.

SMHI:s varning för det kraftiga regnet lade tidigare ett gult band på snedden över Sverigekartan, från fjälltrakterna i Jämtland ned över inlandet mot Sundsvall, Hudiksvall och Söderhamn. Men senare på lördagen hävdes varningen.

– Det ligger fortfarande ett stråk med regn in över sydöstra delarna av Norrland, uppger dock Ulrica Sievert, jourhavande meteorolog vid SMHI, för TT.

Det senaste dygnet mätte SMHI:s station i Delsbo i Hälsingland 150,9 millimeter regn. Stationen i Kölsillre sydväst om Ånge i Medelpad rapporterade 100,8 millimeter.

Flera medier rapporterar att ovädret bland annat spolade bort vägar och orsakade översvämmade källare i delar av de värst drabbade områdena.

Nytt regn på väg

Dessutom kan det fortsätta regna i området de kommande timmarna, enligt SMHI:

– Det kan fortsätta vara en del regn där under kvällen och natten, säger Ulrica Sievert.

I nuläget bedömer däremot SMHI att det tunga regnet har avtagit.

– Nu väntar vi oss att det kraftiga regnet är över för ikväll men blickar vi vidare framåt imorgon så har vi ett nytt stråk med regn som ska föras in över bland annat Svealand och kanske södra Norrland, tillägger hon.

Även andra områden

Prognosen är dock fortfarande svår att bedöma:

– Just nu är det så osäkert på att det hamnar men det skulle beröra delar av södra Norrland där det kanske redan har kommit mycket regn, påpekar Ulrica Sievert.

Andra regioner skulle eventuellt också kunna drabbas:

– Det kan handla om östra Svealand och Dalarna, säger Ulrica Sievert.

ANNONS